mrDIIL Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Witam Na wstępie dodam, że jestem zielony, nie aż tak jak D. Heterophylla, ale jednak. Otóż planuję panel 60 diod 1W każda potrzebuje 3-3,2 volt i 350ma. W panelu 30W mam taki zasilacz i się zastanawiam czy ten nie był by dobry... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Tak, taki zasilacz jest jak najbardziej w porządku, jednak za mały na wszystkie diody. Musiałbyś mieć dwa takie i podzielić wszystkie diody na dwa szeregi po 30 sztuk. Osobiście zastosowałbym dwa takie: http://allegro.pl/zasilacz-driver-ac-18-36...5068673257.html Wtedy nie byłyby tak bardzo obciążone. Obawiam się, że 100V na 30 diod, mogłoby być tak prawie na styk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 Właśnie jest na styk Nie żebym był wybredny, ale mógłbyś poszukać na neoled? Bo nie chcę mi się zbytnio płacić za wysyłkę dwa razy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Mam u siebie dokładnie taki zasilacz na 33 diody i jest ok, działa, specjalnie się nie grzeje. Teoretycznie można by tym zasilić nawet 40 diód....pod warunkiem że wszystkie będą czerwone. Z drugiej strony samych niebieskich lub białych "wejdzie" tylko 30. Przy odpowiedniej kombinacji czerwone/niebieskie/białe taki zasilacz 30 diód spokojnie pociągnie i będzie jeszcze trochę zapasu. Edytowane 8 Lutego 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Właśnie jest na styk Nie żebym był wybredny, ale mógłbyś poszukać na neoled? Bo nie chcę mi się zbytnio płacić za wysyłkę dwa razy... To kup wszystko u leleszka (tj. diody + zasilacz) napisz do niego na maila najlepiej bo na allegro ma przebitki. Jak napiszesz bezposrednio i zlozysz zamowienie diody+ zasilacz to wyjdzie ci o wiele taniej i przesylka jedna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Lutego 2015 Autor Share Napisano 9 Lutego 2015 Mówimy tu o tym użytkowniku? http://allegro.pl/show_user.php?uid=264025 O kurcze, jeśli to ten to dokupie sobie jeszcze więcej roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Mówimy tu o tym użytkowniku? http://allegro.pl/show_user.php?uid=264025 O kurcze, jeśli to ten to dokupie sobie jeszcze więcej roślin Tak to ten Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Lutego 2015 Autor Share Napisano 9 Lutego 2015 Hmmm... Zauważyłem... Kolejny problem... Wychodzi mi bardzo tanio, więc mogę sobie pozwolić nawet na 84 do 105 diod... Pytanie czy da się któreś z tych wariantów zasilić na dwoma zasilaczami czy już trzeba 3? Mogę podać proporcje barw jeśli trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Policz sobie sam: czerwona dioda ma ok 2,4 V (niby2,2-2,4 ale liczmy z"górką") biała/niebieska ma ok 3,2 V Teraz liczysz: liczba_czerwonych*2,4+liczba_niebieskich*3,2+liczba_białych*3,2 całość nie może przekroczyć 120, zakładając, że chcesz użyć tego zasilacza zailacz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Lutego 2015 Autor Share Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) 244,4... Chyba trzeba trochę lepszy zasilacz Oczywiście podzielę na parę zasilaczy, ew. 3. Edytowane 9 Lutego 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 244,4... Chyba trzeba trochę lepszy zasilacz Oczywiście podzielę na parę zasilaczy, ew. 3. Większa ilośc zasilaczy to zawsze możliwość rozbudowy zestawu:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Jeżeli wyszło 244 V to ja bym jednak zredukował zestaw o parę diód i zastosował dwa zasilacze. Jeśli się całość sprawdzi wtedy można kupić następny i rozbudowywać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi