Skocz do zawartości

Kwaśny torf 1:1 perlit

Daner

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem już na shoutboxie ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi, co myślicie o takiej mieszance, trochę zmieniłem zalecane proporcje i zastanawiam się czy muchówka będzie się prawidłowo rozwijać czy może przesadzić ją ponownie.

KkWpQw.jpg

Przy okazji czy taka doniczka jest odpowiednia dla tej wielkości rośliny? dodam że ma tylko 1 otwór.

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem coś że perlit odkwasza podłoże czy coś w ten deseń ale dzieje się to po około roku, do tego czasu myślę że przesadzę roślinę do większej doniczki, Dzięki za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem coś że perlit odkwasza podłoże czy coś w ten deseń ale dzieje się to po około roku, do tego czasu myślę że przesadzę roślinę do większej doniczki, Dzięki za odpowiedzi.

Perlit może odkwaszać podłoże, ale raczej przez rok czasu nie zmieni mieszanki na tyle, aby rośliny nie mogły w nim rosnąć, więc się tym nie przejmuj :)

Odnośnik do odpowiedzi

Perlit możne zmienić nieznacznie pH podłoża ale nie w sposób zagrażający roślince. Czytałam gdzieś, że doniczki ceramiczne mocno oddają wilgoć - ja osobiście zmieniłam na plastikowe choć ceramiczne znacznie bardziej przypadają mi do gustu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posadziłem tłustosza do cudownej, ceramicznej doniczki. Problem stanowi podlewanie. Podłoże wysycha momentalnie, bo powierzchnia parowania jest ogromna. Zamiast stanowić jedynie pole powierzchni podłoża, należy również wliczyć całą część doniczki, nie polakierowanej. Inaczej się sprawy mają, jeżeli doniczka jest lakierowana czy to na zewnątrz czy od środka. Wówczas spokojnie można taką stosować.

Perlit w niedużym dodatku w nieistotny sposób wpłynie na torf, ale im go więcej, tym może bardziej wpłynąć na pH. W którym momencie mogłoby to zacząć szkodzić muchołówce, trudno powiedzieć, bo nie słyszałem, aby ktoś to kiedyś analizował. Dlatego standardowo nie poleca się takiej mieszanki, tylko z piaskiem, najlepiej granulacji 1-3mm. Choć wiele osób hoduje muchołówkę w czystym torfie z powodzeniem. To tak na prawdę kwestia dopasowania podlewania w okresie zimowym, bo latem jak stoi na słońcu, to może stale stać w wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi