Daner Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Pytałem już na shoutboxie ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi, co myślicie o takiej mieszance, trochę zmieniłem zalecane proporcje i zastanawiam się czy muchówka będzie się prawidłowo rozwijać czy może przesadzić ją ponownie. Przy okazji czy taka doniczka jest odpowiednia dla tej wielkości rośliny? dodam że ma tylko 1 otwór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja nie wiem po co w ogóle podłoże do muchówki, przecież to owad latający. A tak poza tym to jaka jest ta mieszanka? Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Muchołówka przepraszam przejęzyczyłem się Kupiłem torf sphaganowy kwaśny i perlit w sklepie na h. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Oczywiście, będzie dobra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Mieszanka torfu z perlitem jest dobra dla muchołówki, ale raczej nie przy takich proporcjach (dobra jest 4:1), obawiam się też, że będzie Ci za szybko wysychać, ale to już bardziej kwestia podlewania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Szybkie wysychanie nie jest takie złe, przy zimiwaniu nie będzie tak łatwo przelać muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Legendy krążą, że perlit może podtruwać muchołówki.. Ja nie mam zdania, u mnie rosną jedynie w gruboziarnistym piasku z torfem (1:2) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Czytałem coś że perlit odkwasza podłoże czy coś w ten deseń ale dzieje się to po około roku, do tego czasu myślę że przesadzę roślinę do większej doniczki, Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Czytałem coś że perlit odkwasza podłoże czy coś w ten deseń ale dzieje się to po około roku, do tego czasu myślę że przesadzę roślinę do większej doniczki, Dzięki za odpowiedzi. Perlit może odkwaszać podłoże, ale raczej przez rok czasu nie zmieni mieszanki na tyle, aby rośliny nie mogły w nim rosnąć, więc się tym nie przejmuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Czy te doniczki są ceramiczne? Jeśli tak to może zmieniać z czasem pH. Dodatkowo będą zabierać wilgoć z podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarlaAppetina Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Perlit możne zmienić nieznacznie pH podłoża ale nie w sposób zagrażający roślince. Czytałam gdzieś, że doniczki ceramiczne mocno oddają wilgoć - ja osobiście zmieniłam na plastikowe choć ceramiczne znacznie bardziej przypadają mi do gustu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 No to jednak znowu czeka mnie przesadzanie do plastikowych;p Najlepiej od razu czy dać rośliną trochę spokoju? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Ja posadziłem tłustosza do cudownej, ceramicznej doniczki. Problem stanowi podlewanie. Podłoże wysycha momentalnie, bo powierzchnia parowania jest ogromna. Zamiast stanowić jedynie pole powierzchni podłoża, należy również wliczyć całą część doniczki, nie polakierowanej. Inaczej się sprawy mają, jeżeli doniczka jest lakierowana czy to na zewnątrz czy od środka. Wówczas spokojnie można taką stosować. Perlit w niedużym dodatku w nieistotny sposób wpłynie na torf, ale im go więcej, tym może bardziej wpłynąć na pH. W którym momencie mogłoby to zacząć szkodzić muchołówce, trudno powiedzieć, bo nie słyszałem, aby ktoś to kiedyś analizował. Dlatego standardowo nie poleca się takiej mieszanki, tylko z piaskiem, najlepiej granulacji 1-3mm. Choć wiele osób hoduje muchołówkę w czystym torfie z powodzeniem. To tak na prawdę kwestia dopasowania podlewania w okresie zimowym, bo latem jak stoi na słońcu, to może stale stać w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 A gatunkom typu capensis czy aliciae też może to szkodzić czy tylko muchołówka jest taka wybredna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Tym rosiczkom wystarczy sam torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi