Skocz do zawartości

Przez noc coś wypryszczyło na Muchołówce. Grzyb?

Wafel

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zwracam się do Was z pytaniem czy aby mojej Muchołówki przez noc nie zaatakował grzyb. Mam nadzieję, że zdjęcie z załącznika będzie wystarczająco wyraźne by to ocenić. Chodzi o te jasne punkciki na torfie jaki i na obrzeżach naczynia. Do tego zauważyłem, że torf w samym centrum rośliny zrobił się zielony. Niestety od czasu jak otrzymałem roślinkę podlewałem ją wodą przegotowaną.

post-7897-1533570127_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety od czasu jak otrzymałem roślinkę podlewałem ją wodą przegotowaną.

Podejrzewam, że to jest właśnie przyczyna obu objawów. To co widzisz na torfie to wykwit soli mineralnych z wody. Nie pokazałeś zdjęcia zielonego nalotu, ale mogą to być glony. Najlepiej zmień wodę na demineralizowaną.

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że to jest właśnie przyczyna obu objawów. To co widzisz na torfie to wykwit soli mineralnych z wody. Nie pokazałeś zdjęcia zielonego nalotu, ale mogą to być glony. Najlepiej zmień wodę na demineralizowaną.

Rozumiem. Co powinienem zrobić w obecnej sytuacji? Po zmianie na wodę demineralizowaną objawy ustąpią? Potraktować ją antygrzybem czy przesadzić?

Dołączam zdjęcie zielonego torfu.

post-7897-1533577771_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na podłożu są wykwity soli, bo jest zła woda. Roślina ma za mało światła i z tego powodu ma głodowy wygląd. Proszę w dziale "Opisy Roślin" znaleźć i przeczytać opis hodowli muchołówki i zastosować zalecenia u siebie.

Tyle minerałów na podłożu nic roślinie nie zrobi.

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Co powinienem zrobić w obecnej sytuacji?

Wykwity soli po zmianie wody pozostaną (chyba, że ze względów estetycznych usuniesz je ręcznie z powierzchni torfu), ale w tej ilości nie zaszkodzą roślinie. Na razie nie ma sensu jej przesadzać. Zmień wodę na demineralizowaną i zapewnij odpowiednią ilość słońca - pamiętaj, że muchołówki są baaaaaaaaardzo światłolubne. ;)

Odnośnik do odpowiedzi