Skocz do zawartości

gzie zimować?

Gość Florian_Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Florian_Dorian

Witam. od niedawna posiadam 2 muchołówki. chcę zacząć je zimować koło listopada. Jednak najzimniejsze pomieszczenie w moim domu zimą ma temperaturę koło 18 stopni. zimowanie na dworze odpada, bo temperatury wynoszą zwykle -3 do -5 stopni.

Czy mam zimować je w lodówce, czy lepiej w ogóle ich nie zimować? A może są jeszcze jakieś sposoby zimowania?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zimowałem muchołówki w lodówce i sprawdziło się to dobrze, wszystkie rośliny przeżyły. Na twoim miejscu bym zrobił tak, że jesienią przyzwyczaiłbym rośliny do niskich temperatur trzymając je na zewnątrz. Kiedy przyjdą pierwsze przymrozki trzeba rośliny wyjąć z torfu, dokładnie umyć, włożyć do słoika, słoik zakręcić i wstawić do lodówki. W niskiej temperaturze metabolizm roślin bardzo zwalnia więc dadzą radę bez światła.

W pracy mam pokój-chłodnię gdzie jest temperatura 3-5 stopni, bez światła. Jesienią wystawiłem muchołówki na balkon żeby się przyzwyczaiły do chłodu. W połowie listopada jak przyszły mrozy to schowałem je (razem z torfem) do pokoju-chłodni. Siedziały tam 3 miesiące po czym wyjąłem je i położyłem pod świetlówki. Wszystkie muchołówki przeżyły, padł cefalotus ale dopiero jak już był pod świetlówkami. Wg mnie zimowanie roślin po ciemku jest możliwe jeśli nie ma innej opcji. Ważne żeby czasem sprawdzić czy coś złego się nie dzieje, np czy pleśń się nie rozwija.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...
W dniu 9/1/2019 o 11:08 PM, tora355 napisał:

Florian Dorian... muchołówki można zajmować przy -10 °C. Ja swoje do - 20 regulary i do -10 °C klony zdecydowanie kolekcjonerskie trzymałem pod folią.

Potwierdzam. Muchołówki zimuje w tunelu foliowym na działce, zamarzają na amen a po zimie elegancko rosną :)

Odnośnik do odpowiedzi