Skocz do zawartości

Jaka Dionaea na początek?

miau

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie? Co polecacie na pierwszą muchołówkę? Jestem dopiero na początku swojej drogi z owadożerami, mianowicie posiadam kapturnicę od 3 tygodni i rosiczkę od kilku dni. Chciałbym coś w miarę prostego w uprawie, dobrze rosnącego, ale nie zależy mi koniecznie na ogromnych pułapkach, wielkich zębach czy też krwiście czerwonym ubarwieniu. Miło by było, żeby odmiana ta nie była płaska jak naleśnik, ale nie jest to wymóg. Podobno najbardziej wybaczające są typowe marketówki / typical form, ale wolałbym jakąś inną. Wyczytałem, że dobre dla nowicjuszy są Justina Davis, B52, Sawtooth. Coś jeszcze?

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówka, to muchołówka. O ile nie jest to jakiś mozno zdegenerowany i zdeformowany klon, to nie zauważam specjalnej różnicy w przypadku normalnych klnów. Wybierz, który Ci się podoba. Zimować trzeba wszystkie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Skończyło się na pierwszej lepszej marketowej. Oznacza się taką jako jakąś odmianę? Bo czasami widzę "typical", czasami "red green" i dla mnie obie są podobne.

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie red-green i typical, to najzwyczajniejsza muchołówka. Na pewno nie opisywałbym jej numerem sklepu. W marketach nie oferują zasadniczo żadnych form, z wyjątkiem, że może okresowo trafia im się partia lepiej wybarwiających się typicali.

Odnośnik do odpowiedzi