NZ4185 Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Kupiłem tego tłustosza 3 dni temu a teraz jest taki, czm on żułknieje to normalne po zakupie (dostarczeniu przez kuriera) czy to ja coś źle robię, czy to może przez kwiaty które tam są. Obciąć je? proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Co to jest za mieszanka podłoża? Tłustosze najbezpieczniej jest uprawiać w mieszankach beztorfowych. Polecam perlit z vulco i vermikulitem. Może być oczywiście mieszanka torfowa, a nawet sam torf, tylko ryzykujemy, że nicienie z podłoża zniszczą roślinę. Warto wtedy zimą dawać im suchy spoczynek, to zdecydowanie ogranicza lub zabija nicienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Kupiłem gotowe podłoże dla tłustoszy w roraimie tak samo jak roślinę Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez NZ4185 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Czyli zakładam, że jest to torf z perlitem. Nie powinno się z nim dzuać nic złego w związku z tym. Proszę opisać warunki uprawy: podlewanie, temperatury, oświetlenie, stanowisko, bo brakuje w konkretów, do których można by się odnieść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Dosyć często go podlewałem ale teraz przeniosłem się na raz w tygodniu, temperatura 23 stopnie, nie stoi na parapecie tylko na szafce na wprost od okna wschodniego, oświetlenie to tylko słońce, albo jak zapalam światło w pokoju😆 A to może przez jego kwitnienie żółknie bo wypuszcza następny pęd kwiatowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Pojawiło mi się takie coś na podłożu chyba pleśń mam to spryskać środkiem chemicznym na pleśń czy coś innego zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Kwietnia 2022 Share Napisano 27 Kwietnia 2022 Daj mu więcej słońca, jak możesz. Nie wydaje się, żeby działo się z nim źle, może to stres po transporcie, nowe moejsce i zmians warunków. Nie musisz pryskać podłoża, pleśń mu nie zaszkodzi, bardziej nicienie w torfie, jak już. W czasie wzrostu i knwotnidnia podłoże musi byc stale wilgotne, bo pójdzie w spoczynek, jak będzie za suche. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 Dzięki za pomoc to położę go na parapet ale nie spali go słońce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Kwietnia 2022 Share Napisano 28 Kwietnia 2022 Nie, on może rosnąć w pełnym słońcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NZ4185 Napisano 29 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Ok dzięki😃 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi