Skocz do zawartości

Czemu mój tłustosz żółknieje

NZ4185

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem tego tłustosza 3 dni temu a teraz jest taki, czm on żułknieje to normalne po zakupie (dostarczeniu przez kuriera) czy to ja coś źle robię, czy to może przez kwiaty które tam są. Obciąć je? proszę o pomoc.

16508115970464983851226184631721.jpg

16508117475545362971961043348127.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest za mieszanka podłoża? Tłustosze najbezpieczniej jest uprawiać w mieszankach beztorfowych. Polecam perlit z vulco i vermikulitem. Może być oczywiście mieszanka torfowa, a nawet sam torf, tylko ryzykujemy, że nicienie z podłoża zniszczą roślinę. Warto wtedy zimą dawać im suchy spoczynek, to zdecydowanie ogranicza lub zabija nicienie.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zakładam, że jest to torf z perlitem. Nie powinno się z nim dzuać nic złego w związku z tym. Proszę opisać warunki uprawy: podlewanie, temperatury, oświetlenie, stanowisko, bo brakuje w konkretów, do których można by się odnieść.

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć często go podlewałem ale teraz przeniosłem się na raz w tygodniu, temperatura 23 stopnie, nie stoi na parapecie tylko na szafce na wprost od okna wschodniego, oświetlenie to tylko słońce, albo jak zapalam światło w pokoju😆

A to może przez jego kwitnienie żółknie bo wypuszcza następny pęd kwiatowy 

16509894513607204990762022005418.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Daj mu więcej słońca, jak możesz. Nie wydaje się, żeby działo się z nim źle, może to stres po transporcie, nowe moejsce i zmians warunków. Nie musisz pryskać podłoża, pleśń mu nie zaszkodzi, bardziej nicienie w torfie, jak już. W czasie wzrostu i knwotnidnia podłoże musi byc stale wilgotne, bo pójdzie w spoczynek, jak będzie za suche.

Odnośnik do odpowiedzi

• Marrom changed the title to Czemu mój tłustosz żółknieje