Fibius Napisano 16 Lipca Share Napisano 16 Lipca Mało znany użytek ekologiczny Przygiełka leżący w dolinie Warty, w północno-zachodnim fragmencie miasta Myszków (śląskie). Oprócz tytularnej przygiełki (białej) rośnie tutaj: rosiczka długolistna, rosiczka okrągłolistna, świbka błotna, pływacze, siedmiopalecznik błotny, bagno zwyczajne, żurawina, modrzewnica i wełnianki. Podobno ma tu rosnąć lipiennik Loesela ale nie widzieliśmy. Zapewne roślinności jest więcej ale byliśmy tam przelotem i śpieszyło się nam dalej (późne popołudnie) + po obfitych opadach deszczu ciężko się chodziło po mszarze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca Genialne miejsce, muszę odwiedzić, będąc na Śląsku. Jeszcze nigdy świbki nke widziałem, co jest wręcz zabawne. Niestety ostatnio Lipienniki są w ogromnym odwrocie, być może ze względu na gorące i suche lata, a i zimy są też bezśnieżne, więc wody jest mniej. Źle rokuje lipiennik, jak się klimat będzie dalej ogrzewał i wysuszał. Mam nadzieję, że dalej tam rośnie. Ekosystem wygląda ciekawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia Na szczęście bywam na Śląsku, chętnie odwiedzę, w naturze nie widziałem jeszcze Drosera anglica. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi