Piotrek879 Napisano 2 Sierpnia 2007 Share Napisano 2 Sierpnia 2007 A czy dwie żarówki energooszczędne będą odpowiednie dla oświetlenia roślin na parapecie? Były bo to prawdopodobnie jakieś philipsa o temp barwowej 6500 i 4000 bo tylko takie są chyba dostepne z tego co w katalogu zoabczyłem pomijając te o temp 2700 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 2 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2007 Jeśli chcesz kupić jedną z tych dwóch wybierz 6500K. Jeśli dwie –weź obie. Lepiej sprawdza się zestaw 6500K+4000K, jak 2x6500K/2x4000K. Może być jako doświetlenie roślin w pochmurne dni, gdy słońca nie ma za bardzo lub gdy wystawa jest inna niż południowa, a rośliny preferują dużą ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek879 Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 A jaka moc była by najodpowiedniejsza? Gdzie umieścić źródło światła od góry czy z boku? W moim mieście nie znalazłem innych żarówek oprócz 2700 mam w sumie nie daleko do Konina więc może bym tam coś znalazł. Jak ktoś jest z tamtych okolic i może wie w jakim sklepie są pożądne żarówki niech da znać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2007 2x18W, a nawet 24 na odpowiedniej wysokości byłaby w porządku (rozpatrywałem to, co masz w liście roślin). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek879 Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 Dziękuje za pomoc i zaangażowanie. Jak znajde to kupie 6500 i 4000 a to nie będzie łatwe Żarówki o temp. barwowej 2700 maja wysokie podbicie w czerwieni to dlaczego dzieki nim rośliny sie nie wybarwiają? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 A czy dwie żarówki energooszczędne będą odpowiednie dla oświetlenia roślin na parapecie? Były bo to prawdopodobnie jakieś philipsa o temp barwowej 6500 i 4000 bo tylko takie są chyba dostepne z tego co w katalogu zoabczyłem pomijając te o temp 2700 Mógłbyś podrzucić linka? Bo ja nie mogę nigdzie znaleźć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 16 Września 2007 Share Napisano 16 Września 2007 Witam Chciałbym doświetlić moje rośliny jak narazie 2 muchołówki czy poniżej podana świetlówka i oprawa zapewnią mi komfort? ŚWIELTÓWKA OPRAWA Czy to jest wszystko czego potrzebuję do zmontowania tego zestawu? czy potrzebuję jakieś stateczniki wprawdzie nie wiem za bardzo o co z tym chodzi bo nigdy się tym nie zajmowałem:) albo proszę mi polecić jakąś dostępna w polsce żarówke.Proszę o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 Takie oprawy nie specjalnie nadają się do stosowania ze świetlówkami z linku. One w zasadzie są bezużyteczne. Jak zauważyłeś, moc świetlówek oferowanych w linku to: 24, 39,54W. Oprawa natomiast jest na świetlówkę 13W. Nie produkuje się takich. Musisz poszukać innej oprawy lub kupić oprawki bryzgoszczelne i statecznik elektroniczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 16 Września 2007 Share Napisano 16 Września 2007 Nie chciałbym bardzo wchodzić w duże koszty. A jak sądzisz ile taka oprawa by mogła kosztować i czy świetlówka jest dobra dla roślinek?. Mógłbyś mi zaproponować jakąś konkretną żarówke (chodzi mi o gwint e14 lub e27). Szukałem sporo ale najczęściej sprzedawcy np na allegro nie chwalą się temp. barwy w opisach aukcji, więc może znasz jakiś konkretny model lub link do sklepu z dobra żarówka. Dziekuję Ci za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 Świetlówka jest porównywalna do tych dwóch kompaktów z linku poniżej. Różnica polega na technologii świetlnej. Jedne są t5 (długie rurki wymagające zasilania w oprawie), a te drugie to kompakty zintegrowane, które wystarczy użyć w zwykłej lampce. Lepsze jednak są zestawy świetlówek z odpowiednio dobranym spektrum odpowiedniej mocy. http://www.allegro.pl/item243864768_swietl...ie_swiatla.html http://www.allegro.pl/item240537606_hit_sw...tla_kielce.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 16 Września 2007 Share Napisano 16 Września 2007 Czyli te świetlówki zintegrowane podane przez Ciebie będą odpowiednie? Czytając Twój temat zwróciłem uwagę na podbicia barwy dla róznych barw, czy te świetlówki mają dobre podbicie. Zależy mi na oświetleniu ponieważ moje muchołówki są totalnie zelone. Chyba wybiorę którąś świetlówke podaną przez Ciebie dziekuje bardzo mi pomogłeś i pozdrawiam. Piotr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotkot Napisano 2 Października 2007 Share Napisano 2 Października 2007 Ja kupiłem sobie taką świetlówkę (T-5) teperatura barwowa ma 18000 K Podbicie na światło niebieskie i czerwone. (FOTO) mam tez problem z oświetleniem naturalnym, nie mam południowego parapetu, i jak jest słonecznie moja muchołówka (Red-Gren) jest przenoszona na część połódniowo-zachodnią ( słońce pojawia się w tej części około godziny: 14 do 16/15:30 ( Zimą) i od 13/14 do 17/20 (Latem) ale poza tym stoi w kuchni i jest doswietlana.(FOTO) Obecnie wygląda tak. (FOTO) ##PYTANIE NR. 1## Czy ta świetlówka jest dobra, wydaje mi sie że mam za dużo kelwinów w tep.barwowej.## ##PYTANIE NR. 2## Jak sie ma świetlówkę to jak długo barwi sie pułapka D.M.Red-Green ##PYTANIE NR. 3## ( wiem ze zmieniam temat ale post w którym padło to hasło jest juz zablokowany i nie mogę wysłać pytania) Ktoś na forum napisał że trzeba mieć włączony wentylator obok pokrywy terrarium, ale czy to jest potrzebne ? Z góry dziekuje i pozdrawiam Forumowuczów : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewy11 Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Mam pytanie, jaka lampke biurkowa najlepiej kupic, która móglbym naswietlac swoje rosliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 ... ##PYTANIE NR. 3## ( wiem ze zmieniam temat ale post w którym padło to hasło jest juz zablokowany i nie mogę wysłać pytania) Ktoś na forum napisał że trzeba mieć włączony wentylator obok pokrywy terrarium, ale czy to jest potrzebne ? ... Jeżeli w terrarium nie będzie odpowiedniej cyrkulacji powietrza w roślinach pojawi sie pleśń. Ja miałem odkryte terrarium i niestety pleśń pojawiała sie. Najlepszym rozwiązaniem jest terrarium z jednią niską szyba boczną coś takiego ---> http://nepenti.pl/forumpl/Polotwarte-Terra...czek-t6430.html lub zamontować wentylator np. z zasilacza komputerowego zasilany odpowiednim napięciem ( 12V ) lub niższym jeżeli chcemy uzyskać mniejsze obroty. Wystarczy że wetylator będzie sie powoli obracał żeby powietrze nie stało w miejscu. Mam pytanie, jaka lampke biurkowa najlepiej kupic, która móglbym naswietlac swoje rosliny? Ja na Twoim miejscu kupił bym lampkę która umożliwia wkręcanie żarówek z normalnym gwintem ( E27 ) wówczas możesz wkręcić świetlówkę kompaktową o chłodnej barwie np. 6400K. Ale ten temat był maglowany setki razy, proszę więc poszukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 ##PYTANIE NR. 1## Czy ta świetlówka jest dobra, wydaje mi sie że mam za dużo kelwinów w tep.barwowej.##Trafne spostrzeżenie. Ale świetlówka ta ma duży udział czerwieni w widmie. Dla równowagi sugerowałbym umieszczenie "zwykłej" świetlówki o barwie dziennej day-light o tem barwowej 6400-6500K. Można je kupić w marketach takich jak Castorama, Practicer, OBI. Wystarczy trafnie odczytać sobie kod barwy i Ra z opakowania lub świetlówki. ##PYTANIE NR. 2## Jak sie ma świetlówkę to jak długo barwi sie pułapka D.M.Red-Greenna to pytanie nikt Ci nie odpowie. Nie ma jakiegoś wyznacznika, że ta świetlówka da taki efekt w takim czasie etc. Kwestią dobrego wyboru jest znalezienie takiego źródła światła, które najlepiej wykorzysta pobraną energię elektryczna w energię świetlną. światło oczywiście miewa przeróżne parametry, więc kolejnym warunkiem jest maksymalne dopasowanie świetlówki do konkretnego celu - w tym przypadku na chodzi głównie o fotosyntezę, a później o wygląd jako subiektywne wrażenie postrzegania -percepcji wzroku. Należy obserwować i wyciągać wnioski. sugerowałbym bardziej przemyśleć oświetlenie, bo widzę, że świetlówka, ma znaczną długość, a roślin jest nie wiele. Szkoda tej energi elektrycznej, która na nic sie zdaje, bo jest nie wykorzystana właściwie. Tyle światła sie marnuje, a za nie trzeba jeszcze płacić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi