cerberus Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Witam!! Kiedy wyjechałem na ferie zostawiłem roślinki pod opieką Rodzinki. Poinformowałem ich o konieczności podlewania ale zapomniałem im powiedzieć o jarzeniówce. Przez 2 tygodnie mojej nieobecności rosiczki nie były doświetlane a jak wróciłem zobaczyłem to co wy możecie podziwiać na zdjęciach poniżej. To co zobaczyliście to Drosera binata. Czy da się te roślinki jeszcze odratować?? Czy jeszcze coś z nich będzie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Według mnie powinny wytrzymać . Na obydwu zdjęciach widać że są młode nie do końca rozwinięte pułapki . Pielęgnuj ją jak trzeba . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Wydaje mi się, że masz duże szanse na wyjście z tego kłopotu. Teraz światełko, destylatka i dużo miłości . Ja "załatwiłem" sobie nidiformis (jeszcze małe roślinki), a nie był to efekt niedoświetlania, bo takiego na ten czas nie posiadałem. Postanowiłem, że je zostawię i zobaczę co z tego będzie. Opłacało się teraz są piękne i zdrowe... Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 tez mialem taka niemiła przygode.wyjechałem na swieta i podczas mojej nieobecności swietlowki w niewytlumaczalny sposob nie swiecily sie, a bylo to jedyne zrodlo swiatla. rośliny bardzo zmarnialy (byly podobne do tych na zdjeciu) ale wyszly z tego. zapewnij roślinom dostęp do światła. Tylko żebyś nie wpadl na pomysł żeby je wystawić na południowy parapet zeby miały go więcej! Wtedy się przypalą. Teraz wyglądają jakby były etiolowane, za dużo światła od razu je uszkodzi. Myslę że swiatło samych świetlówek nie powinno zrobić im krzywdy ale bezpośrednie światło słoneczne na pewno tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi