Skocz do zawartości

Ciekawe Filmy Z Owadożerami W Roli Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam Wam kilka ciekawych moim zdaniem filmików mojego autorstwa.

Ponieważ występują problemy ze sciagnięciem filmów wrzuciłem wszystkie na rapidshare'a filmy

Pierwszy z nich pokazuje rosiczkę potraktowaną prądem, więcej na ten temat znajduje się w wątku link

film

youtube

Rosiczka została potraktowana iską z części z zapalniczki. nie wiem jak ona się nazywa, mówię na nią pstrykadełko ;)

Na drugim filmiku muchołowka potraktowana prądem - pułapka zamyka sie. Nie jest to zaskoczenie, ponieważ u muchołówki występują potencjały czynnosciowe (AP), podobne do tych znanych u zwierząt w komórkach nerwowych. Po pierwszym pobudzeniu włoska powstaje pierwszy AP, po drugim podrażnieniu powstaje drugi i pułapka się zamyka. W przypadku silnego impulsu elektrycznego wystaczy jedno "pstryknięcie"

film

youtube

jeszcze jeden filmik z muchołowką potraktowaną prądem. Warto zauważyć , że najpierw zamyka sie pułapka po przeciwnej stronie rośliny.

film

youtube

A tutaj filmik pokazujący że pułapkę można zamknąć nie tylko prądem czy przez podrażnienie włosków czuciowych. Najpierw troche teorii: Potencjał czynnościowy jest wyzwolony normalnie pod wpływem poruszenia włoska czuciowego. Znajdują się w nim kanały jonowe bramkowane mechanicznie. Czyli po ludzku znaczy to tyle że otwieraja się kiedy włosek jest zgięty. Otwarcie kanałow prowadzi do wycieku jonów z komórek, prowadzi to do powstania potencjału czynnosciowego. Potencjał czynnosciowy powstaje w muchołowce także pod wpływem nagłego oziębienia (mozna użyć zimnej wody albo lodu) lub impulsu silnego światła. Po takim potraktowaniu rośliny wystarczy tylko jedno pobudzenie włoska czuciowego aby pulapka sie zamknęła. Nie ma znaczenia czy najpierw się pobudzi pułapkę a potem schłodzi czy na odwrót. Ważne, żeby powstały dwa AP. Myslę że po potraktowaniu silnym swiatłem i lodem pułapka też się zamknie.

film

youtube

film

youtube

następny filmik pokazuje niejako w zwolnionym tempie, jak zamyka sie pułapka muchołowki. Otwarty liść jest wypukły względem wnętrza pułapki , zamkniety - wklęsły. Najszybszy ruch obserwujemy wtedy, gdy ściana pułapki zmienia swoja wypukłość. na filmie widać , że prawa część pułapki gwałtownie przyspiesza po tym, jak przedtem stała się płaska. Widać tez, że obie połowki pułapki zamykają się niezależnie od siebie. Muchołowka była w stanie spoczynku dlatego jej ruch byl taki powolny. Ogólnie im bardziej wygieta jest pułapka, tym ma wiekszą maksymalną prędkość kątową. Ale też więcej czasu zajmuje jej doprowadzenie do szybkiej fazy ruchu.

film

youtube

Jeszcze jeden filmik pokazujący, że połówki pułapki (kto wie jak to się fachowo nazywa??) nie są od siebie zależne.

film

youtube

Filmik pokazujący Droserę scorpioides. na koniec jednego włoska położyłem niewielka ilość pokarmu dla rybek. Można obserwować zaginanie się włoska.

film

youtube

i jeszcze filmik pokazujący muchę, która wpadła do kapturnicy

film

youtube

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Te filmiki naprawde musza byc fajne! Szkoda ze mi sie za kazdym razem, jak otworze jakis link, pojawi napis "Server not found". :(

Czy u innych tez tak jest?

Edytowane przez Tihcio
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.