Skocz do zawartości

Polski Gatunek Chroniony.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam najserdeczniej wszystkich użytkowników! To już drugi konkurs wakacyjny organizowany przeze mnie. Mam nadzieję, że będzie równie udany jak poprzedni. Niestety od razu zaznaczam, że w tym roku nie będzie na pewno tyle nagród co w zeszłym roku. Studia dają się we znaki. Jak wcześniej zaznaczałem, wszystkie wcześniejsze odpowiedzi zostały skasowane, a moja pierwotna wiadomość zmieniona w zasady konkursu.

RADZĘ WSZYSTKO DOKŁADNIE PRZECZYTAĆ! Proszę nie zadawać mi pytań, jeżeli odpowiedzi znajdują się poniżej.

Tytuł konkursu: "Polski Gatunek Chroniony".

Oczywiście tematem każdego nadesłanego zdjęcia musi być jakiś poprawnie oznaczony gatunek. Ponieważ nie chodzi tylko o zrobienie zdjęcia i podpisanie go "storczyk", ale podpisanie pełną nazwą gatunkową polską i łacińską!

Np. Kruszczyk szerokolistny - Epipactis hellebronie

Błędne oznaczenia będą unieważniane, a autor dostanie mail zwrotny z wyjaśnieniem. Miejsce wykonania zdjęcia mile widziane.

Np. Kampinoski Park Narodowy albo Zielony Las, Żary

Proszę nie nadsyłać zdjęć innych gatunków, jak tylko chronionych; pod częściowa ochroną, albo całkowitą. Postanowiłem również uwzględnić czerwone listy. Ponieważ nie zawsze gatunek zagrożony wyginięciem musi być chroniony. Należy jednak udowodnić, że gatunek znajduje się na takiej liście np. podsyłając skan/zdjęcie z książki, albo link do odpowiedniej strony. Żadnych sztucznych kompozycji, żadnych sztucznych układów, żadnych elementów ludzkich na zdjęciu. Zdjęcia mają wyglądać na zrobione w dziczy.

Listy gatunków chronionych znajdziecie pod poniższymi linkami:

Rośliny

Grzyby

Zwierzęta

Możecie wysłać do mnie max. 5 zdjęć na mojego maila: krzysztof_ciesielski@op.pl

Wymiary nie mogą przekraczać wymiarów 900 x 675, w pionie, lub poziomie. W razie problemów ze zmniejszeniem zdjęć, można ze mną jeszcze prywatnie o tym zagadać!

Zdjęcia muszą być opisane. Pliki mogą mieć różnorakie nazwy, ale muszą być opisy w treści maila.

Np. IMG_2560 - Kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine (Zielony Las, Żary)

Konieczne jest zatytułowanie swojego maila: Konkurs fotograficzny: nick (z forum)!!!

Np. Konkurs fotograficzny: Cephalotus

Nie ważne jakim sprzętem robicie zdjęcia, bo każdy ma równe szanse na zwycięstwo.

Ja odebranie zdjęć od razu potwierdzę, w razie braku potwierdzenia, proszę dać mi znać w przeciągu 2 dni, gdyż mógł wystąpić problem, albo zdjęcia do mnie jakoś nie doszły! Jest przecież jeszcze Prywatna Wiadomość na forum, która jest niezawodna!

Nadsyłać zdjęcia można do 10. Sierpnia. UWAGA! Do 2. Lipca jestem poza domem bez dostępu do Internetu, dlatego proszę wówczas nie domagać się potwierdzenia odebrania maila. Będę odpowiadał po 2 Lipca.

Ogłoszenie wyników będzie po 11. Sierpnia.

A teraz NAGRODY! Do wyboru według kolejności miejsc:

Sadzonka Cephalotus follicularis 'Giant'

Dorosły Pinguicula vulgaris ssp. vulgaris

Dorosła Drosera anglica

Sadzonka Sarracenia 'Ladies in Waiting'

Nagrodzone zostaną tylko trzy pierwsze miejsca. Wybór nagród będzie odbywał się względem kolejności zajętych miejsc. I miejsce będzie wybierać jako pierwsze, potem drugie, i trzecie. Dlatego nagrody są cztery. W razie, na prawdę ogromnych problemów z wybraniem trzeciego miejsca, być może i pojawi się wyróżnienie.

WYSYŁKA NA MÓJ KOSZT! Priorytet, ostrożnie Pocztą Polską!

Aparaty w dłoń i do dzieła!

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

wysylasz maila z tytulem

Konkurs fotograficzny: Cephalotus

a w nim zdjecia z nazwa odpowiedia do fotki

przyklad : IMG_2560 - Kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine (Zielony Las, Żary)

chyba jasne?

Edytowane przez jkwiatek
Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było nieporozumień i problemów z podpisywaniem swoich zdjęć. Sam plik możecie nazwać JAK WAM SIĘ PODOBA. I tutaj przykładem było "IMG_2560", ale może to być również "Zdjecie 1", "1", "fotka z gor". Tylko Obowiązkowo w mailu wymagam opisania zdjęcia. Dlatego jak ktoś podpisze sobie plik "IMG_2560" To potem proszę o opisanie tego zdjęcia w treści maila jak było podane przykładowo: IMG_2560 - Kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine (Zielony Las, Żary).

W jaki sposób tego nie zrobicie, ale ja muszę wiedzieć, na którym zdjęciu co jest, jak się nazywa i skąd. A forma przekazania tych informacji jest dla was dowolna. :) Teraz chyba nie będzie wątpliwości.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie a jezeli nieznam gatunku np zwierzaka lub rosliny na zdieciu co wtedy ??

To nie będziesz widział czy możesz stanąć do konkursu :)

To konkurs gatunków chronionych :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ktos powinnien wtady pomoc !!

Niekazdy forumowicz sie zna na tym :/

Ale nie ma obowiązku startu w tym konkursie, ludzie Ci moga pomóc, ale z własnej chęci, a nie obowiązku.

Zreszta to jest konkurs jednego usera i to on decyduje co i jak.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ktos powinnien wtady pomoc !!

Niekazdy forumowicz sie zna na tym :/

Chyba żaden forumowicz się na tym za dobrzenie zna i kazdy będzie musiał włozyc nieco wysiłku by identyfikować gatunki na swoich zdjęciach.

Tak jak napisał ozii, obowiązku startu nie ma, nie chce ci się włożyć nieco pracy w identyfikację to nie startuj.

Odnośnik do odpowiedzi

Między innymi chodziło mi o to, abyście poznali chociaż troszeczkę polskich gatunków. Oczywiście nikt nie musi ich wszystkich znać, bo nawet ja ich nie znam. Nie każdy też musi mieć książki z owadami, roślinami, grzybami... Oczywiście jeżeli stwierdzicie, że jest taka potrzeba, można utworzyć temat, do którego będziecie wrzucać swoje zdjęcia i wzajemnie identyfikować. W grupie siła. Może i ja coś odrobinkę pomogę. Są także inne fora, jak ktoś należy np. do forum Przyroda, może poprosić tamtejszych użytkowników o pomoc. Jak na razie nadesłała do mnie zdjęcia jedna osoba. Jak tak dalej pójdzie, zgarnie wówczas wszystkie nagrody, bo jak nikogo więcej nie będzie...

Odnośnik do odpowiedzi

Może by przedłużyć konkurs do końca wakacji?

W lipcu na pewno nic mi się nie uda pstryknąć, ale w sierpniu będę miał jakąś szansę, bo się wybieram na kilka fajnych łączek :)

Jak wypadną bezkrwawe łowy - to się okaże, ale to dopiero w sierpniu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Co by nie mówić, to informację o tym, że taki konkurs będzie dałem już w Maju. W czasie kiedy najwięcej gatunków chronionych można było pstryknąć. I wcale mało czasu na to nie dałem. Teraz raczej ciężko będzie coś pstryknąć, bo z gatunków chronionych, to najłatwiej upolować rośliny, a te w większości pokończyły swoją wegetację. Ale z powodu, że forum nie działało pewien czas, przedłużę konkurs o 9 dni. Myślę, że powinno wystarczyć tym, który mają w planach cokolwiek sfotografować.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.