Skocz do zawartości

Inwazja Owadów

Rekomendowane odpowiedzi

Ostanio moje mieszkanie przeżyło najazd owadów. Świetlówki świecące w nocy + ochylone okno = mnóstwo owadów. te owady (gatunku nieznanego) same przyklejają się do wszystkiego do czego mogą, nawet do płatków. Taka inwazja trwa mniej więcej od 3 dni, przedtem przy uchylonym oknie najwyzej kilka much wleciało. Wszystkie owady na zdjęciach same się przykleiły. Najwiecej owadów przykleiło się do capensisów bo stoją obok krawędzi akwarium, w miejscu w którym wiekszość wlatywała do środka. Innych roślin nalot nie ominął choć w mniejszym stopniu sa pokryte owadami.

Teraz już zamykam okno wieczorem bo co za dużo to nie zdrowo. albo uruchamiam odkurzacz zeby pozbyć się intruzów. Co ciekawe nie zauważyłem zeby owady łapały się w muchołowki.

a448d0cfdfb2de61m.jpg 882c43b4cd0fc76am.jpg ed81762a480e102am.jpg 51eb753063e203a9m.jpg

5593b046fcda4928m.jpg 0ea4011472455cf4m.jpg 0d349f6393028bd7m.jpg 04fc7598e084ce2bm.jpg

e73826283f6c3dd7m.jpg 3892289f82bb7d89m.jpg 2b17d9565a619cd7m.jpg aa30d96b6882540fm.jpg

7f507b49ff2617a5m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

OMG, nieźle, moje roślinki tyle na dworze nawet nie mają ;]

P.S. Zmniejszaj zdjęcia, strasznie długo sie ładują.

Edytowane przez chocolate014
Odnośnik do odpowiedzi

No smiesznie to wyglada. Nie wiem czy mam racje ale na twoim miejsu tak bym sie nie cieszyl, bo z tego co widze to po prostu komary. Co do swiatla w nocy to zaloz sobie na okno moskitiere i problem rozwiazany. Bo w przeciwnym razie rosiczki beda karmily sie twoja krwia ....

Odnośnik do odpowiedzi

te owady to zdecydowanie nie komary, może troche podobne. w każdym razie nie gryzą. oprócz komaropodobnych są też owady bardziej przypominające muchy.

Oba gatunki mają iloraz inteligencji w okolicach zera. można je bez problemu zbierać ręką ze ściany. nawet jeżeli na 1 podejściem nie uda się go zebrać można próbować dalej bo raczej nie odlatują.

Odnośnik do odpowiedzi

a to nie sa przypadkiem kuczmany??(nie jestem pewny,czy tak sie to pisze).ja mam na swoich roślinkach takie coś podobne do mszycy,tylko dużo mniejsze i nie zauważyłem,żeby byly agresywne w stosunku do mojej rosiczki

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje roślinki cały rój załatwiły ^^

Btw tyle owadów na capenesisach im nie zaszkodzi?

Nie powinno :) ja mam non stop zawalone owadami, dzięki temu rośnie w bardzo szybkim tempie, nie widzę, żeby coś z rośliną sie działo...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.