szamanka Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Link do kilku(nastu) fotek z wypadu na torfowisko jakieś 2 tygodnie temu http://picasaweb.google.com/Valakirika/Torfowisko To takie tylko najlepsze, z 3 gatunków rosiczek którymi się szczyci rezerwat nie widziałam zadnego, ale nic straconego, jeszcze się tam wybiorę Oprócz tego rosną tam inne gatunki chronione, takie jak kosodrzewina, brzoza karłowata i sosna błotna, które było widać aż za dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 szkoda, ze nic ine było jaki mech można dać do rosiczek i muchołówek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 fajne zdjęcia! gdzie znajduje się to torfowisko? wnioskuję że gdzieś w podgórskiej okolicy. na zdjęciu 16 nie jest trawa tylko turzyca. to wredne rośliny, ostatnio uczyłem sie je oznaczać z klucza, przez 2 godziny w 3 osoby oznaczyliśmy.... jedną huh w piątek byłem nad torfowiskiem wysokim w Kampinowskim Parku Narodowym. Niestety nie ma tam rosiczek. Za to jest stanowisko chamedafne północnego. Torfowisko jest na terenie rezerwatu ścisłego wiec trzeba miec pozwolenie żeby się tam wybrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Ja też tam byłem ;-) Niestety rosiczek nie widać w ogóle. To jest albo na Wielkim Torfowisku Batorowskim --> ścieżka dydaktyczna "niknąca łąka" . Dobrze pamiętam Aga? Edit: Moje nieliczne fotki które znalazłem Edytowane 2 Czerwca 2008 przez BartoszW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Ładne klimaty, a przedewszystkim fajna "woda". Ale najlepszy "bonus" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2008 Nie, to blisko dolnosląskiej granicy z Czechami, rezerwat Torfowisko pod Zieleńcem, ale scieżka dydaktyczna jest, mam obcykane wszystkie tablice i mogę wrzucić więcej zdjęć jeśli chcecie. Nie byłam na drugiej częsci torfowiska, zwanej czarnym bagnem, pewnie tam jest ta 'niknąca łąka' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 No chyba tak. Ale tak to jest dolnośląska granica z Czechami. Pod zieleńcem też byłem. W tym co fotki dałem to oba są te torfowiska. Ale już nie wiem które to które. Niknąca Łąka jest na batorowskim. Jak znajde jeszcze jakieś foty to dodam ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Bardzo fajne zdjęcia! Piękne miejsce. Podoba mi się kolor tej wody, szkoda tylko że rosiczek nie było. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Torfowisko_pod_Ziele%C5%84cem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Szkoda że na tych torfowiskach nie ma widocznych tych rosiczek. Nie wiem czy jeszcze kiedyś tam pojadę. Daleko trochę. No nic. Fajnie było. Aha niedaleko Kudowy Zdrój, w miejscowości Jarków jest fajny Ogród Japoński. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi