Skocz do zawartości

Co Się Stało Z Kapturkami + Pytanie O Wode

Gość BartoszW

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BartoszW

Co się stało z moimi kapturkami?

Dołączam fotki:

Tak wyglądają teraz

7.jpg

Tak teraz i na trzecim planie kaptur już troszke starszy z kwietnia (ten normalny)

6.jpg

Ten kaptur ma 40cm długości i 5-8mm średnicy otworu.

5.jpg

Co się jej stało? Była taka ładna, a teraz się tak zmieniła :/ Chyba słońce ją przygrzało ;P

Południowy parapet, podlewam destylką, tak jak trzeba ;D (wiem jak się podlewa owadożery).

Jak mogę ją doprowadzić do stanu używalności publicznej? Dlaczego te liście są takie "sprasowane"?

A teraz pytanie o wode. Czy jak mam uzdatniacz do wody kranowej dla potrzeb akwarystycznych (http://www.zoolandia.pl/sklep/sera,aquatan,0,1,7653.html) to mogę go rozrobić i spokojnie podlewać nim owadożery? Muszę przyznać że wypróbowałem ten środek i podlałem nim rosiczki, muszę stwierdzić że mają się dobrze.

Ale zanim podleje nim kapturnice, i reszte moich roślin wole się upewnić czy Wy byście próbowali :D

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem kłódko szybko i zwięźle. Twojej Sarraceni BARDZO brakuje światłą. Powinna się prażyć, smażyć i gotować na słońcu. Zamiast cudownych dzbanów tworzy Ci blaszkowate płaskie liściowy, które mają pochłaniać światło. To chyba oczywiste, prawda? Większa powierzchnia liścia, tym więcej wyłapanego światłą. Im bardziej spłaszczony liść tym mniej Twoja Sarracenia dostaje. Im więcej ma SŁOŃCA tym ma większe dzbany i bardziej kolorowe. Na inne pytania mogą Ci odpowiedzieć inni.

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadmiar regularów wypróbuje na jednym

Mam pytanie mam flave z inportu z Sarraceni niedawno przyjętą puszcza też takie dzbanki do fotosyntezy czy moge juz ją wystawić na dwór?Na pełne słońce?

post-3945-1217061937.jpg

post-3945-1217061947.jpg

post-3945-1217061956.jpg

Edytowane przez ReD-GreeN
Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW
Odpowiem kłódko szybko i zwięźle. Twojej Sarraceni BARDZO brakuje światłą. Powinna się prażyć, smażyć i gotować na słońcu.

........

Im więcej ma SŁOŃCA tym ma większe dzbany i bardziej kolorowe.

Krzyśku chyba więcej słońca niż od południowej strony niestety nie jestem w stanie jej zapewnić. Stoi przy oknie na zewnątrz.

Prażyć się nie praży i smarzyć też raczej nie, ale ma słońce, jak na południe przystało. Od 10 do końca dnia.

No chyba że przez noc mam ją jeszcze doświetlać.

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

Krzyśku chyba więcej słońca niż od południowej strony niestety nie jestem w stanie jej zapewnić. Stoi przy oknie na zewnątrz.

Prażyć się nie praży i smarzyć też raczej nie, ale ma słońce, jak na południe przystało. Od 10 do końca dnia.

No to dziwne ja podobnie mam se swoją Scarlet Belle niby południowe okno , dużo światła a jednak liscie wyglądają podobnie jak u twojej sarraceni;/

Odnośnik do odpowiedzi

Nocą kapturnic nie doświetlaj!! ponieważ zakłócasz cykl fotosyntezowy (czy jakoś tak :P ) tzn. Roślinka z dzień pobiera wiatło i przeprowadza fotosynteze a nocą tego nie robi i zakłócać tego nie można.

Jeśli myśle źle prosze mnie poprawić.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW

Dziwne nie dziwne, ale Scarlet Belle stoi obok, i ma się znakomicie.

Cykl fotosyntezy tak tak. Ale kurcze jak ma za mało światała to gdzie ja mam ją postawić?

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.