Miecio Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Jak myślicie gdzie najlepiej hodować pływacze lądowe, na parapecie, czy w terrarium? Myślę, że ten temat pozwoli rozwiązac jeden z głównych problemów młodych hodowców owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Jak myślicie gdzie najlepiej hodować pływacze lądowe, na parapecie, czy w terrarium? Myślę, że ten temat pozwoli rozwiązac jeden z głównych problemów młodych hodowców owadożerów. lepiej w terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 michcup ale dlaczego?? Prosze wszystkich wypowiadających o uzasadnianie swoich wypowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 wyższa wilgotność = szybszy wzrost Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Z moich skromnych obserwacji wynika, m. in. to co napisał michcup, że w większej wilgotności pływacze lądowe rosną szybciej. Aczkolwiek mimo szybkiego wzrostu, są to rośliny wymagające dużego oświetlenia. U mnie 3 x 18W, bo takie mam oświetlenie, jakby skrajnie im wystarcza. Na dworze natomiast mamy darmowe słoneczko, które latem praży niemiłosiernie. Widziałem pływacze obsypane kwiatami w szklarniach, gdzie miały i dużą wilgotność powietrza i dużo światła. Natomiast ja dopiero kilka pływaczy wystawiłem na działanie światła i mam za mało danych, aby się nimi podzielić. Najlepiej by było, gdyby wypowiedziały się osoby, które z sukcesem uprawiają jakieś pływacze na parapecie i napisały dokładnie jak to wygląda. Ja od siebie mogę dodać, że wyrzuciłem U. longifolia na dwór, aby ją dobić, ale jakoś nie chciała zdechnąć. Skoro przetrwała tak skrajne warunki i rosła dalej, to być może i w tym roku nawet zakwitnie. Okazuje się przez takie eksperymenty, że nasze rośliny mają większy zakres tolerancji, niż by się wydawało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 ja mam 2x18w i sandersonii kwitnie bez przerwy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Mam Subulata 'Gran Sabana, Wenezuela' , jak go dostałem rósł sobie na parapecie , w podstawce z keramzytem (nie jakieś wysokiej) rósł bardzo dobrze , w szybkim czasie zaczął kwitnąć. Po zakupie akwarium (na początku listopada) wsadziłem go do akwa żeby sprawdzić jak tam sobie poradzi , a także ze względu na oświetlenie (stosunkowo słabe 1x15W ale zawsze coś) Pływacz jakby rośnie ładniej ale mniej kwitnie , chociaż nadal nieprzerwanie wypuszcza nowe kwiatki. Nie mogę stwierdzić co by było gdybym zostawił go na parapecie bo mimo że rósł ładnie to bardzo ograniczyło się światło i mógłby przestać rosnąć , jak bym miał go w 2 doniczkach to zdecydowanie byłoby łatwiej stwierdzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy2007 Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 To i ja się wypowiem. Ja hoduje je w terra mam ich dość sporo(tak myśle) mam oświetlenie 2x18W i jak patrze to dużo szybciej się rozrastają w terra niż na parapecie. Mogę też powiedzieć, że duża ilość światła bardzo im sprzyja i lepiej kwitną chodź jak nie maja wilgotności to wolniej się rozrastają. Z moich wszystkich pływaczy które mam to na razie tylko 3 gatunki mi nie kwitły. A tak każdy zakwitł ładnie. Niewiem czym to mogło być spowodowane ale może to jest właśnie mała ilość światła? Niewiem. Ja polecam w terra bo mi ładnie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 To i ja się wypowiem. Ja hoduje je w terra mam ich dość sporo(tak myśle) mam oświetlenie 2x18W i jak patrze to dużo szybciej się rozrastają w terra niż na parapecie. Mogę też powiedzieć, że duża ilość światła bardzo im sprzyja i lepiej kwitną chodź jak nie maja wilgotności to wolniej się rozrastają. Z moich wszystkich pływaczy które mam to na razie tylko 3 gatunki mi nie kwitły. A tak każdy zakwitł ładnie. Niewiem czym to mogło być spowodowane ale może to jest właśnie mała ilość światła? Niewiem. Ja polecam w terra bo mi ładnie rosną. a na jakim podłożu rosną te co nie kwitną??mój pływacz jak rósł na podłożu w którym go kupiłem(chyba to był torf z piaskiem a na wierzchu jakiś mech) też nie kwitną i nie wiedziałem dlaczego okazało się że mech go zarósł i zatamował dopływ światła i dlatego nie kwitnąz moich obserwacji wynika że pływacze żeby kwitły muszą mieć dużo światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Skoro mówicie że lepiej rosną w terrarium to bym je tam przeniosła, tyle czy pływacze wytrzymają 90% wigotności? Nie pojawi się wtedy problem pleśni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 wytrzymają spokojnie 90% a pleśń nie robi się wcale od dużej wilgotności tylko zastałego powietrza jak się terra przewietrzy kilka razy dziennie to o pleśni niema mowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy2007 Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Ja mam je wszystkie w torfie z piaskiem. I tylko te 3 gatunki mi jeszcze nie kwitły. Inne są w torfie też i kwitną. Ja mam je w akwa na nim mam pokrywę i małą szparke zostawioną i nie ma żadnej pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Chyba wszyscy maja takie same doświadczenia, ja mam co prawda tylk jednego pływacza (alpina) i ciekawostka jaka moge podac to ze wytwarza napowietrzne korzenie ze stolonami. Wilgotnosc 90% oswietlenie 2*18 ... Co do lata to najlepsza szklarnia !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Widząc jak moje pływacze chwaszczą się po innych doniczkach, to zależy im, tylko i wyłącznie na świetle, ledwo co sie zorientowałem to juz mam bohemian garneta obrośnietego kwitnącą bisquamata ;] super sprawa ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi