Skocz do zawartości

Cefalek - Potrzebuje Pokojowej Wilgotnosci Powietrza?

d0b3kk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na poczatku bylem dosc sceptycznie nastawiony na dolaczenie cefalkow do swojej hodowli. Myslalem, ze potrzebuja bardzo duzej wilgotnosci i duzo swiatlo lecz dzisiaj przeczytalem, ze pokojowa wilgotnosc powietrza wystarczy im - czy to prawda, czy mit? Wy w jakim % wilgotnosci chodujecie swoje cefalki?

Tylko blagam, nie mowcie mi, ze w jak najwiekszej tylko chyba jest jakis ogolno okreslony prog, prawda?

Ja moge postawic go u siebie na parapecie gdzie wilgotnosc jest tak okolo od 55% do 75%, mam tez terra gdzie wilgotnosc jest troszke wyzsza...

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknąłem temat, bo sądzę, że ta kwestia jest już wyczerpana w opisie uprawy i w innych tematach odnośnie Cephalotusa. O wilgotności powietrza było już sporo mówione. W większej rośnie trochę szybciej i ma większe dzbanki, ale jest spore ryzyko zgnicia, na co ta roślina jest podatna.

Jest to roślina na prawdę banalna w uprawie. Jak ktoś uprawia D. spatulata, to równie dobrze może uprawiać Cephalotusa. I nie w żadnym cudacznym akwarium czy terrarium. Zwyczajnie w doniczce na parapecie. Nie wariować, nie cudować, tylko regularnie podlewać i zapewnić dużo światła. Nawet okres spoczynku wcale nie jest taki ważny, ale można dać, co wzmaga wzrost na wiosnę.

Powodem rzadkości tego gatunku w uprawie jest jego parszywie powolny wzrost i rozmnażanie. Tylko i wyłącznie dlatego.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.