d0b3kk Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Witam, Na poczatku bylem dosc sceptycznie nastawiony na dolaczenie cefalkow do swojej hodowli. Myslalem, ze potrzebuja bardzo duzej wilgotnosci i duzo swiatlo lecz dzisiaj przeczytalem, ze pokojowa wilgotnosc powietrza wystarczy im - czy to prawda, czy mit? Wy w jakim % wilgotnosci chodujecie swoje cefalki? Tylko blagam, nie mowcie mi, ze w jak najwiekszej tylko chyba jest jakis ogolno okreslony prog, prawda? Ja moge postawic go u siebie na parapecie gdzie wilgotnosc jest tak okolo od 55% do 75%, mam tez terra gdzie wilgotnosc jest troszke wyzsza... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Przeczytaj sobie: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...anie-t6722.html Wyczerpuje temat hodowli cefalotusa. Mój ma się dobrze bez terra, wilgotność 50-70% w pokoju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Wiec jest mniej-wiecej tak jak myslalem.. Ale zeby nasz admin ocenil go na 2 w skali od 1 do 5... Kupuje cefalka! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Zamknąłem temat, bo sądzę, że ta kwestia jest już wyczerpana w opisie uprawy i w innych tematach odnośnie Cephalotusa. O wilgotności powietrza było już sporo mówione. W większej rośnie trochę szybciej i ma większe dzbanki, ale jest spore ryzyko zgnicia, na co ta roślina jest podatna. Jest to roślina na prawdę banalna w uprawie. Jak ktoś uprawia D. spatulata, to równie dobrze może uprawiać Cephalotusa. I nie w żadnym cudacznym akwarium czy terrarium. Zwyczajnie w doniczce na parapecie. Nie wariować, nie cudować, tylko regularnie podlewać i zapewnić dużo światła. Nawet okres spoczynku wcale nie jest taki ważny, ale można dać, co wzmaga wzrost na wiosnę. Powodem rzadkości tego gatunku w uprawie jest jego parszywie powolny wzrost i rozmnażanie. Tylko i wyłącznie dlatego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi