karol_187 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Hej,mam pytanie bo rośnie mi w doniczce 4-5 małych rosiczek peltat i są one strasznie blisko siebie.Trzy już wypuściły łodygi i chciałbym je przesadzić do innych doniczek.Czy mogę teraz je przesadzić jeśli nie to kiedy najlepiej je przesadzać ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 poczekaj na więcej "światła" przesadz za miesąc no chyba ze już korzenie wychodzą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Tak najlepiej z peltatami kombinowac cokolwiek chyba jak się juz do bulwy na lato schowają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Tak najlepiej z peltatami kombinowac cokolwiek chyba jak się juz do bulwy na lato schowają. Dokładnie jak napisała Szamanka. Młode rośliny bulwiaste mają bardzo delikatny stożek wzrostu. Jak go się ułamie, to cześć pieśni i jest po siewkach. Ja bym definitywnie zaczekał do wytworzenia bulb i przejścia w okres spoczynku, dopiero wtedy przesadzałbym bulwy. Zresztą zam kiedyś próbowałem rozsadzać siewki peltaty, po ułamaniu czterech zrezygnowałem. Dlatego bulwiaste najlepiej od razu luźno siać do większych doniczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi