DaX_101 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Witam!!! Mam problem od niedawna mam muchołówkę może jakieś 5-6 miesięcy niedawno przeszła stan zimowania i teraz niedawno ją przesadziłem do większej doniczki. Ale coś się z nią dzieje niedobrego,ponieważ marnieje, liście i pułapki stają się brązowe lub czarne. Co robię źle??? Co jej jest proszę o pomoc!!! Poniżej zamieszczam fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Napisz nam czym ją podlewasz i kiedy ją przesadzałeś. A i czy ją doświetlasz. Edytowane 6 Marca 2009 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaX_101 Napisano 6 Marca 2009 Autor Share Napisano 6 Marca 2009 Podlewam ją wodą destylowaną przesadzałem ją jakieś 3 tygodnie temu jednak przesadzałem ją ze starą ziemią tzn.nie obierałem korzeni czy bulwy z ziemi. Tak doświetlam ją może nie aż tak często ale tak. Jest ona również postawiona na parapecie gdzie ma bardzo dużo światła. Proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drosera_dionaea Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 To ona rośnie w ziemii? Zwykła ziemia do kwiatów zawiela dużo nawozów itp. to jej pali korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Wybacz, ale o tej porze roku nie istnieje cos takiego jak bardzo duzo światła na parapecie, muchołowki są skrajnie światłolubne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Spryskaj topsinem bo pleśń tam widać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Pleśń i sporą kolekcje minerałów.. całkiem spora jak na 3 tygodnie od posadzenia, jesteś pewien, że to torf kwaśny? Poza tym nie musisz tak głęboko sadzić, muchołówkę podlewa się od spodu więc poziom ziemi może być równy z krawędziami doniczki. Na pleśń musisz użyć topsinu lub czegoś na grzyby, a wykwity wybieraj. Jak dosypałeś ziemi przy przesadzaniu upewnij się, że to nie była ziemia kwiatowa tylko torf kwaśny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Moja rada, jak możesz to koniecznie ją przesadź. To podłoże wygląda tragicznie. Nie będę się zagłębiał w szczegóły. Usuń wszystkie gnijące, czerniejące części. Stożek wzrostu jest żywy i jak na razie zdrowy, więc im szybciej ją przesadzisz do świeżego podłoża tym lepiej. I postaw na południowym parapecie. Pare dni słońca, jeżeli takie będzie w najbliższym czasie i nie poznasz roślinki. Ogólnie wygląda na słabą, zaatakowaną przez jakieś grzyby, prawdopodobnie przez korzenie, i ziemia wygląda na tragicznie starą i zużytą, albo kiepskiej jakości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaX_101 Napisano 6 Marca 2009 Autor Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Ok zrobię co poradziliście. A tak wogóle to nie jest ziemia tylko kwaśny torf z piaskiem. A mam jeszcze jedno pytanie czy to nie może być wina również częstego podlewania??? Ponieważ wlewam codziennie do tacki wodę oczywiście destylowaną. Edytowane 6 Marca 2009 przez DaX_101 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Taki stan na pewno nie, za mokre podłoże mogłoby zaowocowac plesnią i zgnilizną, ale raczej nie takim czymś. No własnie nie każdy torf jest dobry, ja kiedys kupiłam w ogrodniczym cos co torfem było tylko z nazwy, dlatego teraz trzymam się sprawdzonej firmy. Od biedy rośliny chyba mogą w tym rosnąć, ale tyle to ma wspólnego z torfem co motyl z motylicą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaX_101 Napisano 6 Marca 2009 Autor Share Napisano 6 Marca 2009 A czy mogłabyś podać firmę tego torfu??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Szamanka pisała już nazwę tej firmy na sąsiednim forum. Pozwole sobie zacytowac "Najlepszy obecnie na rynku są torfy firmy Hollas, jeden jest w pomarańczowych workach (Aura), drugi w żółto-jakichśtam (Athena czy jakoś tak), nazywają się róznie, ale producent i jakość jest moim zdaniem taka sama." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Najlepszy torf hollas: Torf ogrodniczy pH 3,5 – 4,5 STERLUX rosiczki muchołówki kapturnice Torf ogrodniczy pH 5,5 – 6,5 STERLUX mieszanki dla dzbankow helek Link: http://www.hollas.pl/?act=produkty Edytowane 6 Marca 2009 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaX_101 Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Mam jeszcze jedno pytanie jakie proporcje tego oprysku "topsin" mam zastosować??? Czy 0,5ml na 1 l wody będą dobre??? Ile razy mam opryskiwać muchołówki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Masz napisane na ulotce dołączonej to preparatu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi