Kanthey Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Czy moja muchołówka nie rośnie troche dziwnie? wydaje mi się , że rośnięcie w ten sposób red dragon jest dość nietypowe czym to może byc spowodowane ? http://img21.imageshack.us/my.php?image=imgp2305.jpg http://img21.imageshack.us/my.php?image=imgp2306.jpg http://img21.imageshack.us/my.php?image=imgp2307.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Nietypowe że masz tyle pleśni na podłożu Wydaje mi się że normalnie rośnie, ale niech się inni wypowiedzą Edytowane 6 Marca 2009 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 tak rośnie jak ma mało światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Najpierw to zbierz ta pleśń albo pozbadz sie mchu. To raczej nic dziwnego widać że roślina szuka światła. Do tego nie jest to na pewno czysta forma red-dragon a jakis mieszaniec ... wiec byc moze to bedzie nawet royal-red A tak wlasciwie to gdyby nie ten jeden lisc to powiedzialbym ze to regular Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 6 Marca 2009 Autor Share Napisano 6 Marca 2009 Tak macie racje mech spryskam karate-zeon, a co do światła to nie możeliwe , żeby miała go mało doświetlam je conajmnie 8-10 h na dobe a co do czystości formy to nie mam żadnej wątpliwości, ponieważ jest to młoda sadzonka, która nie zdążyła się jeszcze przebarwic na czerwono... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) wiek rośliny nie ma nic do koloru karate-zeon nie jest na robactwo? Edytowane 6 Marca 2009 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewlers Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Jeszcze zależy czym doświetlasz...Nie wiem po co zastosowałeś Karate?Miałeś jakieś szkodniki?Bynajmniej nic o tym nie napisałeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 6 Marca 2009 Autor Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Sorry pomysliłem preparaty chdziło mi o Topsin... Te muchołówke kupiłem niedawno na allegro ale jak rozsadza to jedna moge sie podzielic - są tam 3 sadzonki. Doświetlam żarówką energoszczedną o barwie świetlnej 4000 k Edytowane 6 Marca 2009 przez Kanthey Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 ile w ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Jak ci tyle osob pisze ze ma za malo swiatla to ma za malo swiatla a skoro wiesz lepiej nie pytaj sie To na pewno nie jest czysty red-dragon, ta odmiana orginalnie nawet przy zbyt malej ilosci swiatla wybrawia sie na swoj specyficzny kolor !!! a na allegro to akurat mozesz kupic wszystko i nic. Przykro mi ale czesc z was mysli ze ma fajne odmiany ale prawda jest tak a ze macie tylko jakies klony. Sam nie mam orginalnego red-dragona (kiedys mialem ale stracilem go) Prawdziwy red-dragon nawet przy niedostatku swiatla wyglada tak : Porownaj ze swoim i pomysl. Kolor zachowany pomimo ze roslina ma za malo switala zeby wyksztalcic prawidlowe pulapki Edytowane 6 Marca 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) ,,Doświetlam żarówką energoszczedną o barwie świetlnej 4000 k,, prawidłowo powinno byc 6500 ale i tak każda żarówka ,świetlówka jest gorsza od światła słonecznego. Maklerw ma racje mój red dragon nawet po zimowaniu ma dość dobrze wybarwione liście I jest to na 100% ta odmiana (sprowadzana z Francji i potwierdzona przez Trevora). Edytowane 6 Marca 2009 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Roślinka rośnie bardzo ładnie, z reguły na wiosnę lubią muchołówki wywalać liście do góry, choć niektóre klony chyba mają taką cechę wrodzoną. Jak tylko zacznie się słoneczko na dworze, powinna się wybarwić. A jak na razie należy czekać. Natomiast ściągnąłbym ten zapleśniały mech z podłoża, albo go ostro wysterylizował, bo grzyby w podłożu to nie jest pożądana rzecz. Spotkałem się z tym, że Red Dragonów niejako jest wiele. Są różne klony. Niektóre zawsze są wybarwione, ale są i takie, które bez opalających właściwości słoneczka robią się prawie zielone z dodatkiem takiej purpury. Ja na przykład mam jakiś A44, który jest nieporównywalnie ładniejszy od "zwykłych" Red Dragonów. Także Red Dragon to jest na pewno, bo widzę jeden zeszłoroczny listek mocno wybarwiony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 Dzięki za pomoc napwewno wasze rady beda uzyteczne A co do tego mechu to już go patraktowałem dwukrotnie topsinem i już znika ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Mechu? Chyba mchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 A co do tego mechu to już go patraktowałem dwukrotnie topsinem i już znika ... ale to nie mech ma znikać tylko pleśń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi