Skocz do zawartości

Dionaea Muscipula Red Dragon

Kanthey

Rekomendowane odpowiedzi

Czy moja muchołówka nie rośnie troche dziwnie? wydaje mi się , że rośnięcie w ten sposób red dragon jest dość nietypowe czym to może byc spowodowane ?

http://img21.imageshack.us/my.php?image=imgp2305.jpg

http://img21.imageshack.us/my.php?image=imgp2306.jpg

http://img21.imageshack.us/my.php?image=imgp2307.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nietypowe że masz tyle pleśni na podłożu :P

Wydaje mi się że normalnie rośnie, ale niech się inni wypowiedzą :D

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw to zbierz ta pleśń albo pozbadz sie mchu. To raczej nic dziwnego widać że roślina szuka światła. Do tego nie jest to na pewno czysta forma red-dragon a jakis mieszaniec ... wiec byc moze to bedzie nawet royal-red

A tak wlasciwie to gdyby nie ten jeden lisc to powiedzialbym ze to regular :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tak macie racje mech spryskam karate-zeon, a co do światła to nie możeliwe , żeby miała go mało doświetlam je conajmnie 8-10 h na dobe a co do czystości formy to nie mam żadnej wątpliwości, ponieważ jest to młoda sadzonka, która nie zdążyła się jeszcze przebarwic na czerwono...

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Sorry pomysliłem preparaty chdziło mi o Topsin...

Te muchołówke kupiłem niedawno na allegro ale jak rozsadza to jedna moge sie podzielic - są tam 3 sadzonki.

Doświetlam żarówką energoszczedną o barwie świetlnej 4000 k

Edytowane przez Kanthey
Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci tyle osob pisze ze ma za malo swiatla to ma za malo swiatla a skoro wiesz lepiej nie pytaj sie :D To na pewno nie jest czysty red-dragon, ta odmiana orginalnie nawet przy zbyt malej ilosci swiatla wybrawia sie na swoj specyficzny kolor !!! a na allegro to akurat mozesz kupic wszystko i nic.

Przykro mi ale czesc z was mysli ze ma fajne odmiany ale prawda jest tak a ze macie tylko jakies klony. Sam nie mam orginalnego red-dragona (kiedys mialem ale stracilem go) Prawdziwy red-dragon nawet przy niedostatku swiatla wyglada tak :

6725d2ff93789901m.jpg

Porownaj ze swoim i pomysl. Kolor zachowany pomimo ze roslina ma za malo switala zeby wyksztalcic prawidlowe pulapki

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

,,Doświetlam żarówką energoszczedną o barwie świetlnej 4000 k,, prawidłowo powinno byc 6500 ale i tak każda żarówka ,świetlówka jest gorsza od światła słonecznego.

Maklerw ma racje mój red dragon nawet po zimowaniu ma dość dobrze wybarwione liście I jest to na 100% ta odmiana (sprowadzana z Francji i potwierdzona przez Trevora).

Edytowane przez paulo09
Odnośnik do odpowiedzi

Roślinka rośnie bardzo ładnie, z reguły na wiosnę lubią muchołówki wywalać liście do góry, choć niektóre klony chyba mają taką cechę wrodzoną. Jak tylko zacznie się słoneczko na dworze, powinna się wybarwić. A jak na razie należy czekać. Natomiast ściągnąłbym ten zapleśniały mech z podłoża, albo go ostro wysterylizował, bo grzyby w podłożu to nie jest pożądana rzecz.

Spotkałem się z tym, że Red Dragonów niejako jest wiele. Są różne klony. Niektóre zawsze są wybarwione, ale są i takie, które bez opalających właściwości słoneczka robią się prawie zielone z dodatkiem takiej purpury. Ja na przykład mam jakiś A44, który jest nieporównywalnie ładniejszy od "zwykłych" Red Dragonów. Także Red Dragon to jest na pewno, bo widzę jeden zeszłoroczny listek mocno wybarwiony.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.