michcup Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 hoduje/hodował ktoś to? bo mało kto pisze o tej roślinie dlaczego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewlers Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 (edytowane) Hmmm...Byblis jest kilka: B. Liniflora, B. Aquatica , B. filifolia , B. Rorida (jednoroczne) B. Gigantea, B. Lamellata (wieloletnie) Łatwa w hodowli jest liniflora.Wystarczy jej ok. 12 h mocnego światła i wilgotność na poziomie 80%. Z tego co wiem, mało osób hoduje Byblis.Ciężko jest go raczej pozyskać w Polsce. Edytowane 12 Marca 2009 przez Crewlers Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Ciężko jest go raczej pozyskać w Polsce. ... ją ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Ja miałem niestety nie przeżył 1 zimy.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 ale co jest w trudnego w hodowli tej rośliny z opisów wynika że nic a chyba jest inaczej jak tak mało osób ma no i czemu tak cicho o tym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Podatny na plesn, na za suche powietrze, na przelanie itd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 no ale dlaczego pisze sie o Roridulach i Rosolistnikach a o tym nie? co łatwiejsze w hodowli Roridula i Rosolistnik czy Byblis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Rosolistnik jest bardzo wybredny z tego co wiem tylko jesli idzie o podlewanie, bybylis wg słow paula jest bardzo wybredny pod każdym względem. Co do roriduli - nie wiem na ile to prawda, ale zimuje się ją w dosyć specyficznych warunkach z tego co słyszałam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 O wielu innych gatunkach również nie pisze się zbyt dużo. Po prostu nie ma ich na rynku. Napisz co chcesz wiedzieć o niej a może uda się znaleźć odpowiedź. W tej chwili tworzy się bezsensowny, nic nie wnoszący wątek... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 mnie tak ogólnie zaciekawiła ta roślina bo mało kto to hoduje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Rosolistnik tez jest dosc wybredny zwlaszcza jesli chodzi o podloze i wilgotnosc powietrza. Nieopatrznie postawiłem go koło grzejnika no i suszek sie zrobił po 2 dniach;/ Ciekawy jest również sposób w jaki tworzy mu się podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Byblis jest banalna. Można ją uprawiać jak D. capensis. Można uprawiać w terrairum. Byle miała ciepło i wilgotne podłoże. Będzie kwitła nie raz. Ale roślina jest delikatna. Jak jej się coś zrobi złego padnie zanim zdążysz coś z nią zrobić. A jak nie masz nasion, to jej nie odratujesz. Nasiona kiełkują nawet po tygodniu jak są świeże. Nie mam gatunku, bo jest delikatny, a mnie 90% czasu nie ma w domu, więc chyba nie ma sensu siać i pozwalać mamie wykończyć rośliny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 późno bo późno ale nasiona b. liniflora już zamówione zobaczymy jak to będzie z tą rośliną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 jeśli ktokolwiek jest zainteresowany tym tematem to nasiona już kiełkują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 jakie warunki masz, że ci wykiełkowały? standardowe pytanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi