Skocz do zawartości

Byblis

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hmmm...Byblis jest kilka:

B. Liniflora, B. Aquatica , B. filifolia , B. Rorida (jednoroczne)

B. Gigantea, B. Lamellata (wieloletnie)

Łatwa w hodowli jest liniflora.Wystarczy jej ok. 12 h mocnego światła i wilgotność na poziomie 80%.

Z tego co wiem, mało osób hoduje Byblis.Ciężko jest go raczej pozyskać w Polsce.

Edytowane przez Crewlers
Odnośnik do odpowiedzi

Rosolistnik jest bardzo wybredny z tego co wiem tylko jesli idzie o podlewanie, bybylis wg słow paula jest bardzo wybredny pod każdym względem.

Co do roriduli - nie wiem na ile to prawda, ale zimuje się ją w dosyć specyficznych warunkach z tego co słyszałam.

Odnośnik do odpowiedzi

Rosolistnik tez jest dosc wybredny zwlaszcza jesli chodzi o podloze i wilgotnosc powietrza. Nieopatrznie postawiłem go koło grzejnika no i suszek sie zrobił po 2 dniach;/ Ciekawy jest również sposób w jaki tworzy mu się podłoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Byblis jest banalna. Można ją uprawiać jak D. capensis. Można uprawiać w terrairum. Byle miała ciepło i wilgotne podłoże. Będzie kwitła nie raz. Ale roślina jest delikatna. Jak jej się coś zrobi złego padnie zanim zdążysz coś z nią zrobić. A jak nie masz nasion, to jej nie odratujesz. Nasiona kiełkują nawet po tygodniu jak są świeże. Nie mam gatunku, bo jest delikatny, a mnie 90% czasu nie ma w domu, więc chyba nie ma sensu siać i pozwalać mamie wykończyć rośliny...

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...
  • 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.