szol Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 moja muchołówka stoi na oknie wschodnim gdzie słońca jest tak średnio przez cały dzień ale nie narzeka i rośnie ale nie wybarwia jej na czerwono. Gdy przenoszę ją na zachód na balkon gdzie słońce ładnie daje to na koniec dnia liście wyglądają na poparzone od słońca a roślina ma żółty odcień. Przed zimą w sumie słońce na balkonie jej nie parzyło ale żółtawa się robiła co w najlepszym przypadku ją pobrzydza. poparzenie wygląda tak że część liści robi się czerwono fioletowa i bez witalności jak pozostałe liście. Te poparzone tydzień temu są wyschnięte obecnie. I przy okazji przesadziłem ją dzisiaj używając tofu mchowego z piaskiem zalanego wrzątkiem. Czy taki torf nie ma substancji mineralnych, które mogą zaszkodzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Jedno zdanie: Na pewno słońce muchołówce NIE MOŻE zaszkodzić, bo to jest roślina światłożerna, która w naturze rośnie na otwartych, mocno nasłonecznionych terenach i sądzenie, jakoby słońce takiemu gatunkowi miałoby szkodzić, jest dziwne. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Jedna emota: ...jak sie przenosi roślinę z kąta w kąt to potem tak jest że liście żółte lub roślina zdycha. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szol Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 po jednym przeniesieniu rośliny na wieczór przyschnięte fioletowo- bordowe niektóre liście? A odnośnie przenoszenia to jeszcze w tamtym sezonie czytałem że muchołówce to nie przeszkadza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Jesli stała za szybą i nagle wystawiłeś ją na dwór na ostre słońce mogło się tak stac. Szyba działa jak filtr, m.in filtruje lwią część promieni UV, dlatego nieprzyzwyczajona muchołówka mogła się spiec na raczka. W pierwsze dni należy stawiać roślinę w półcieniu albo wystawiać na krócej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 ja wystawiłem ją odrazu w ostre słońce i nic się nie zmieniło, poza tym że sie ładniej wybarwiła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 powszechnie wiadomo, że MOŻE nie równa się MUSI. lepiej zachować ostrożność i przyzwyczajać roślinę do innych warunków stopniowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi