Skocz do zawartości

Słońce Szkodzi?

szol

Rekomendowane odpowiedzi

moja muchołówka stoi na oknie wschodnim gdzie słońca jest tak średnio przez cały dzień ale nie narzeka i rośnie ale nie wybarwia jej na czerwono. Gdy przenoszę ją na zachód na balkon gdzie słońce ładnie daje to na koniec dnia liście wyglądają na poparzone od słońca a roślina ma żółty odcień. Przed zimą w sumie słońce na balkonie jej nie parzyło ale żółtawa się robiła co w najlepszym przypadku ją pobrzydza. poparzenie wygląda tak że część liści robi się czerwono fioletowa i bez witalności jak pozostałe liście. Te poparzone tydzień temu są wyschnięte obecnie.

I przy okazji przesadziłem ją dzisiaj używając tofu mchowego z piaskiem zalanego wrzątkiem. Czy taki torf nie ma substancji mineralnych, które mogą zaszkodzić?

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno zdanie: Na pewno słońce muchołówce NIE MOŻE zaszkodzić, bo to jest roślina światłożerna, która w naturze rośnie na otwartych, mocno nasłonecznionych terenach i sądzenie, jakoby słońce takiemu gatunkowi miałoby szkodzić, jest dziwne.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Odnośnik do odpowiedzi

po jednym przeniesieniu rośliny na wieczór przyschnięte fioletowo- bordowe niektóre liście? A odnośnie przenoszenia to jeszcze w tamtym sezonie czytałem że muchołówce to nie przeszkadza.

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli stała za szybą i nagle wystawiłeś ją na dwór na ostre słońce mogło się tak stac.

Szyba działa jak filtr, m.in filtruje lwią część promieni UV, dlatego nieprzyzwyczajona muchołówka mogła się spiec na raczka.

W pierwsze dni należy stawiać roślinę w półcieniu albo wystawiać na krócej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.