tomislav1ster Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Otóż wyjechałem sobie na tydzień z domu. I po powrocie patrzę a z fussed zostało coś takiego :LINK Muchołówka stoi w szklarni. Była cały czas podlewana więc raczej odpada przeschnięcie. Wiem iż nie uratuję jej ale chciałem się dowiedzieć dlaczego padła. Inne rosną wyśmienicie ( a jeśli nie wyśmienicie to dobrze). Przy okazji zapytam się jeszcze czy to normalne aby cefal przez około 2 miesiące od daty kupna stał w miejscu (warunki te same co wyżej) ? FOTKI : LINK LINK1 LINK2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Muchołówki nie wyrzucaj , może przesadź , wytnij te czarne części i czekaj , moje były w gorszym stanie i odbiły A jaki to Cefal ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Muchołówki nie wyrzucaj , może przesadź , wytnij te czarne części i czekaj , moje były w gorszym stanie i odbiły A jaki to Cefal ? normalny i giant Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Hmm to nie wiem , może musi się do warunków przyzwyczaić , chociaż przyznam że u mnie giant ciągle rośnie bardzo wolno, przy czym zwykły rośnie bardzo dobrze ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Ja również proponuję przesadzić muchołówkę. Daj jej świeże podłoże. Trzymaj ją non stop w wodzie, tak do połowy doniczki i daj dużo światła, na pewno wtedy przeżyje. Ale mam nadzieję, że masz kwaśny torf. Wiem, że głupie powątpiewanie, ale ja niechcący roślinom dałem jakiś zużyty torf i mało co ich nie zabiłem. Myślałem, że to świeża mieszanka, przygotowana, a to stara, która podeschła, a nie została wywalona... A u mnie wyjątkowo w tym roku także Cephalotusy stoją w miejscu. Nie wiem czemu. Zupełnie ich nie poznaję. Podłoże wygląda na zużyte. Także proponowałbym mu dać coś świeżego. Często po przesadzeniu rośliny nagle dostają kopa, tylko dlatego, że większa doniczka, więcej miejsca, nowe podłoże. Poważnie. Już przetestowałem na swoich, że zmiana podłoża i często większa doniczka czynią cuda. Akurat Cephalotusowi większej nie trzeba, ale zmień podłoże. Heheh... Czy to nie czasem, te Cephalki ode mnie? ;-) Jak chcesz, to ja Ci mogę wysłać w kopercie podłoże, bo mam bardzo dobry torf. Ale piasek musisz sam znaleźć i bardzo dobrze wypłukać. Roślinę oczyścić trochę i przesadzić. Będzie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Co do muchołówki to nie wiem czy coś z tego będzie gdyż nowe nierozwinięte liście są już delikatnie sczerniałe. A co do cephalotusa to nie wiem czy jest sens przesadzać gdyż jest to torf od ciebie i one zostały tak jak napisałem wyżej ok 2 miesiące temu posadzone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 (edytowane) Masakrycznie ta muchołówka wygląda . Zjarana na maksa jakby nie miała wody przy bardzo silnym oświetleniu.Obetnij suche liscie a bulwe zostaw prawdopodobnie stara roslina padnie i podzieli się na mniejsze. Edytowane 9 Sierpnia 2009 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Dokładnie tak jak Paweł mówi , jak padnie to może podzieli się na mniejsze , i wierz że się uda , moje były w jeszcze gorszym stanie , bo nie dość że zaatakował je grzyb , to wystawiłem je za wcześnie na mrozy, wtedy były w takim stanie że nic jasnego nawet nie wystawało z ziemi , a teraz wyglądają na prawdę świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Ale dlaczego tak się spaliły ?? Woda była cały czas w podstawku przez ten czas. Zauważyłem że inne muchołówki (ale małe okazy) też mają nie które obeschnięte fragmenty nowych liści. Później dodam zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Czasem sie tak dzieje jak roslina nie nadaza z pobieraiem wody. U mnie tak jest jak tem w szkalrni osiaga kolo 48 stopni i tak przez 2-4 dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Tomi a jesteś pewien że miały wodę ?? Wiesz , może po prostu ktoś zapomniał podlać , i teraz mówi że miały nalane żebyś nie był wkurzony ? Ostatnio takie upały były że bardzo szybko mogło wyschnąć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Tak jestem pewien. Nawet się dzisiaj pokłóciłem o to z tatą gdyż to na niego padło to zadanie ;] A tak wygląda paradisia i cup trap: Zatem czy lepiej byłoby dać te młode do cienia ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Tomi nowe listki u paradisy wyglądają ok , cup trap tak samo. Ja bym w cień ich nie wstawiał , jak chcesz to dam Ci zdjęcie moich małych muchołówek , które wystawiłem bez przyzwyczajenia na bezpośrednie słońce a nie przekraczają 3 mm i rosną super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi