Masiol Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Słuchajcie. Przypomniała mi się ostatnio historia pewnej starszej pani, która odwiedziła wystawę roślin w Warszawie. Otóż miała taki problem: - ma ogromnego dzbanka, pewnie ventratę, ok. 1m wzrostu albo i więcej, przez cały swój żywot u tej pani ventrata stała w jednym tym samym miejscu - problem jest taki? przez cały czas dzbankowała, ostatnio nagle przestała, zaznaczam, że warunki nie zostały zmienione!!! I tu moje pytanie- czemu tak się dzieje, że te duuże dzbanki w pewnym momencie przestają dzbankować, bez powodu? Nie ogarniam tego tematu. Rozumiem, jeśli ta pani zmieniłaby położenie dzbanecznika w pokoju, ale w tym wypadku coś takiego nie miało miejsca, przynajmniej tak mi powiedziała (i załóżmy tą wersję) :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Jak już tak sobie mamy pofilozofować, to im wyżej, tym trudniej roślinie dostarczyć wodę. W naturze dzbaneczniki z tego co mi wiadomo mają wysoką wilgotność powietrza. Zapewne spora część wody pochodzi z powietrza, regularnie. Rosnąc w suchych warunkach domowych, być może przy osiągnięciu pewnej wielkości roślina nie jest w stanie zapewnić takiej ilości wody, aby wyprodukować dzbanek. A nie czarujmy się mu potrzeba dostarczyć sporo wody jak na taką roślinę. To taka moja teoria na tą chwilę. Druga to, że roślina im starsza tym słabsza. Nie wiem ile rosną dzbaneczniki, ale jak każdy żywy organizm się starzeją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) i jak zwykle Ceph uraczył mnie wartościową odpowiedzią . dzięki. ktoś jeszcze się wypowie? Edytowane 1 Czerwca 2010 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Moja ventrata w zeszłym sezonie miała 1,5 metra i dzbankowała bardzo ładnie od bodajże kwietnia do listopada. W tym roku nie puściła ani jednego dzbanka (także młode odrosty nie dzbankują), ale jednocześnie kwitnie. Jeden duży niekwitnący pęd próbuje coś puszczać, ale słabo. Nie wiem więc czy jest to spowodowane badziewną pogodą i totalnym brakiem słońca czy kwitnieniem Na foto widać tylko stare uschnięte zimą dzbanki, a wyżej totalnie nic... Wydaje mi się, że tegoroczna wiosna też dołożyła swoje 3 grosze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Mam podobną sytuację z Ventratą w terrarium, jednakże moja roślina nie jest, aż takich rozmiarów a warunki ma cały czas identyczne (oświetlenie 14h i wilgotność powietrza 80-100%. Jak dla mnie to zaprzestanie dzbankowania spowodowane jest zbyt małą doniczką. System korzeniowy ma za ciasno i nie może wystarczająco się rozrosnąć a co za tym idzie pobrać dostatecznej ilości wody. Jak mi się kiedyś będzie nudziło to przesadzę mojego dzbanka do większej doniczki i zobaczę czy to dobra teoria:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Nie wiem od czego to dokładnie zalerzy ale u mnie 1,5m rośliny miały dzbanki z tym że po pewnym czasie roślina rośnie szybciej niż zajmuje jej wytwarzanie dzbanków i tak na dzbanki trzeba czekac bo zaczynaja sie wytwarzac ale wolniej niz zwykle. Edit. Tak mi się przypomniało jeszcze o 2 rzeczach. 1. zwrócicie uwage że jeśli obetniemy takiem dzbanecznikowi stożek wzrostu, wypuści nowe stożki które a z nich od razu zaczynają się rozwijać dzbanki na wysokości gdzie wcześniej nie było, co wskazywało by raczej nie na wysokość i problem z transportem wody lecz na starość rośliny. 2. Małe doniczki na pewno nie mają na to wpływu. Sam mam obecnie w doniczce 12cm średnicy rośline której wysokość to jakieś 70cm i rozpiętość przekracza metr. -> może starsza roślina wymaga więcej światła ?? choć nie wiem niby dlaczego miała by go więcej potrzebować, choć jak wiemy wysokim roślinom ciężko zapewnić dużo światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 Może rzeczywiście maklerw masz rację z ilością światła- może ilość światła, jaką dostarczała ta pani dzbankowi wystarczała do pewnego wieku rośliny, później już było za mało. To by wyjaśniało, dlaczego przy hodowli rośliny w jednym i tym samym miejscu, ventrata przestała w pewnym momencie dzbankować. A propos wielkości doniczki- na 100% nie o to chodzi, przecież korzenie dzbaneczników są stosunkowo niewielkie, tak mi się przynajmniej wydaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Zależy od gatunku dzbanecznika ale sa dzbaneczniki ktore maja bardzo duzy system korzeniowy. W naturze jak widzimy to nawet 2 czy 3 metrowe dzbaneczniki maja dzbanki Ciekawe tylko dlaczego duży dzbanecznik potrzebowałby jeszcze więcej światła ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Oj, doniczka może mieć znaczenie. Oczywiście, że korzenie dzbaneczników są zazwyczaj niespecjalnie rozwinięte, ale niektóre gatunki np. mirabilis ma ogromny system korzeniowy. Jeśli roślina jest duża, a ma małą doniczkę, to np. trudniej jest utrzymać i dostarczyć jej np. odpowiednią ilość wody. W małej doniczce z dużą rośliną i systemem korzeniowym obrastającym całe wnętrze doniczki, przesuszenie, może być dla rośliny zabójcze. Oczywiście, doniczka nie musi być metrowa, ale nie zapewnimy roślinie prawidłowego wzrostu, gdy korzenie nie będą miały już gdzie dalej rosnąć. Zaznaczam, że nie dotyczy to wszystkich gatunków. ja niedługo będę przesadzał N. x ventrata to powiem Wam jak to wygląda - też mam mini doniczkę 15 cm dla 1,5 metrowej rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 A propos wielkości doniczki- na 100% nie o to chodzi, przecież korzenie dzbaneczników są stosunkowo niewielkie, tak mi się przynajmniej wydaje. Może i światło też na to wpływa, ale ostatnio przesadzałem N.Miranda, wcale nie wielką by się wydawało jednak miała zapełnioną około Φ=14cm doniczkę w pełni korzeniami. Teraz jak dostała inną doniczkę wypuściła trzy dodatkowe pędy i dalej ładnie dzbankuje. Oświetlenie ani inne warunki się nie zmieniły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi