jacko Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Witam Jakiś czas temu wyczytałem Centrum Botaniki Alternatywnej, iż odmiany sarracenii flavy różnią się sposobem rośnięcia, czyli np. rubricorpora wytważa mało kielichów w ciągu roku, rosną w rzadkich kępach, bądź pojedynczo, z kolei rugelii rośnie w bardzo gęstych kępach. Powiedzcie jak jest z pozostałymi gatunkami, zwłaszcza z cuprea, flava var. flava, ornata i atropurpurea. Czy one różnią się również wysokością kielichów? Pozdro Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Mogę tylko napisać o S. flava var. cuprea. Jest tak o połowę mniejsza od S. flava var. rugelii, rośnie gęsto, intensywnie się dzieli. Jedna z ładniejszych Sarraceni jakie mam. Zawsze ma też ładne dzbany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Przesyłam zdjęcie z tegorocznej wystawy w Warszawie - cuprea od Davida, która miała ponad metr Wszystko więc zależy od lokacji, klonu itp Coś w tym jest, w mojej hodowli okazy z odmian - rubricorpora i atropurpurea zdają się wypuszczać liście wolniej, a więc mają ich mniej niż cała reszta w tym samym czasie. Jedyne co mogę dodać - z obserwacji na szklarni Davida, gdzie kapturnicy żółtej jest od groma - znacznych różnic w wysokości nie zarejestrowałem, nieznacznie wyższe wydają się rosnąć : var. flava, maxima, cuprea, rugelli , natomiast troszkę mniejsze : atropurpurea, rubricorpora, ornata , ale trzeba też wziąć pod uwagę to co napisałem wyżej Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi