latos333 Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Witam, Od jakiegoś czasu obserwuję jak D. regia potrafi skutecznie wyłapywać wszelkiego rodzaju owady, ale wczoraj zaangażowanie tej rośliny mnie naprawdę zaskoczyło... ... można to porównać do Boa Dusiciela Podziwiajcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 I jak pięknie to na foto uchwyciłeś... szkoda, że moja padła... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Ciekawe U mnie było podobnie gdy złapała dużego komara. Owinęła się w okół niego ze trzy razy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Regia jest genialna. Wyłapuje mnóstwo owocówek, żadna inna roślina się z nią nie równa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Foto super, zjawisko zaiste ciekawe. Masiol, u mnie D. filiformis jest regularnie cała pokryta owadami. Gdyby nie deszcze, to nie wiem jak ona by mogła żyć. Przez te ogromne ilości spłukiwanych owadzich zwłok, torf w którym rośnie eutrofizacje się niezwykle szybko. Podobno też rosolistnik jest bardzo skuteczny w łapaniu owadów. Wydaje mi się, że tutaj chodzi zwyczajnie o przestrzeń chwytną. Wiadomo, że rośliny z liśćmi do góry będą łapać więcej jak te z naziemnymi rozetami, a im więcej i większe te liście, tym skuteczność wzrasta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Super jest ta regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Mi muszki załatwiły kępę piętnastu D. CAPENSIS ALBA było ich tak dużo, że po paru dniach wszystkie liście zrobiły się czarne.... Jednak Capensis do capensis po obcięciu wszystkich liści pięknie odbił. Co do królewskiej rzeczywiście piękny "dusiciel" Edytowane 5 Października 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 No nie wiem Ja mam 3 takie rosiczki na każdej umieściłem po 2 koniki polne i nic. Jednego konika to musiałem obrucić bo zaczynał wcinać mi owadożera XD Koniki się prawie nie ruszają i od ponad pół godziny tak leżą a roślina nic. Czy to normalne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Mnie ciekawi skąd ty masz koniki polne w zimie ;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Kupiłem w sklepie XD Jak narazie dalej te koniki sa tak przyklejone a rosiczki ich nie zwijają Edytowane 24 Grudnia 2012 przez piotr1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Koniki polne czy świerszcze? Niby się czepiam, ale świerszcze są bardzo łatwe w hodowli,a koników polnych nigdy mi się nie udało rozmnożyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Szczerze to sam nie wiem co to jest dokładnie. Po prostu kupiłem w sklepie to co najlepiej by pasowało do nich. Ale cos nie chce ich zwijać. Czy to normalne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) To wszystko ależy od wielkości ofiary i kondycji rośliny. U mnie regia zawija się tylko gdy złapie coś dużego (np: ćmę, motyla itp.), gdy były to jakieś muszki, komary to zwijały się same włoski. Edytowane 24 Grudnia 2012 przez Raiokouczan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 To zapewne szarańcza jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Szarańcze zdecydowanie odradzam zwinałem kumplowi jedna z hodowli karmówki dla pajaków, to mi o mały włos nie zeżarła jednego sporego capensisa ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi