Skocz do zawartości

Skuteczność Rosiczki Królewskiej

latos333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu obserwuję jak D. regia potrafi skutecznie wyłapywać wszelkiego rodzaju owady, ale wczoraj zaangażowanie tej rośliny mnie naprawdę zaskoczyło...

... można to porównać do Boa Dusiciela ;)

Podziwiajcie :)

14183889.jpg

37396947.jpg

60664659.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Foto super, zjawisko zaiste ciekawe.

Masiol, u mnie D. filiformis jest regularnie cała pokryta owadami. Gdyby nie deszcze, to nie wiem jak ona by mogła żyć. Przez te ogromne ilości spłukiwanych owadzich zwłok, torf w którym rośnie eutrofizacje się niezwykle szybko. Podobno też rosolistnik jest bardzo skuteczny w łapaniu owadów. Wydaje mi się, że tutaj chodzi zwyczajnie o przestrzeń chwytną. Wiadomo, że rośliny z liśćmi do góry będą łapać więcej jak te z naziemnymi rozetami, a im więcej i większe te liście, tym skuteczność wzrasta.

Odnośnik do odpowiedzi

Mi muszki załatwiły kępę piętnastu D. CAPENSIS ALBA było ich tak dużo, że po paru dniach wszystkie liście zrobiły się czarne.... Jednak Capensis do capensis po obcięciu wszystkich liści pięknie odbił. Co do królewskiej rzeczywiście piękny "dusiciel"

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

No nie wiem Ja mam 3 takie rosiczki na każdej umieściłem po 2 koniki polne i nic. Jednego konika to musiałem obrucić bo zaczynał wcinać mi owadożera XD Koniki się prawie nie ruszają i od ponad pół godziny tak leżą a roślina nic. Czy to normalne?

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko ależy od wielkości ofiary i kondycji rośliny. U mnie regia zawija się tylko gdy złapie coś dużego (np: ćmę, motyla itp.), gdy były to jakieś muszki, komary to zwijały się same włoski.

Edytowane przez Raiokouczan
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.