natalia.t Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Jakiś miesiąć temu postawiłam słoik z liśćmi Drosera nidiformis, żeby ją trochę rozmnożyć. Z liści nic się nie rozwinęło, liście trochę marnieją i nie wiem, czy jeszcze coś może się rozwinąć? Z pędu coś wychodzi, rośnie sobie powoli, ale rośnie. I jak już wyrośnie jej parę listków, to trzeba będzie przesadzić do torfu. Pytanie - jak to zrobić? Wiem tylko tyle, że muszę potem utrzymywać wysoką wilgotność. Nie widzę, żeby rósł jej jakikolwiek korzeń. Po prostu wetknąć to w torf? Co zrobić z fragmentem pędu, z którego rośnie? Zostawić wszystko jak jest tylko wetknąć do torfu, czy oderwać/odciąć pęd i sadzić samą roślinkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) W tym momencie korzenie zastępuje pęd kwiatowy, z którego wyrasta roślina. Z sadzeniem poczekaj, aż roślina podrośnie i wytworzy liście. Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Wiem, że jeszcze muszę poczekać na kilka listków. Chce tylko wiedzieć, jak to przesadzić? Z racji tego, że pęd zastępuje korzeń i to on pobiera wodę, sadzić razem z nim, tzn. zakopać go w torfie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Poczekaj z takimi pytaniami. Za kilka tygodni pęd może być brązowy i nie nadawać się do "użytku". Duża zależy od tego jak szybko pojawią się korzenie, o ile pojawią się. Tak, czy inaczej przez jeden do kilku tygodni sadzonce należy zapewnić większą wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Bierzesz to co masz, kładziesz na zawsze mokry torf, pełno światła/słońca i będzie dobrze. Najpierw są liście, a korzeń sporo później, dlatego ma mieć mokro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja miałem siewkę d.capensis która źle rosła (posiadała 1 wysoki stożek wzrostu), nie wiem jak to określić czy zgniła czy coś, ale podzieliła się na 3 malutkie siewki. A nic nie robiłem tylko miałem cały czas wilgotny torf. Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Rysiek955 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Wstawię kilka zdjęć mojego rozmnażania (to znaczy rozmnażania roślin przeze mnie). Może komuś kiedyś się przyda. Liście po sześciu tygodniach leżenia w wodzie. Jak widać jeden liść przeżył i wypuścił pączki. Po siedmiu tygodniach. Jest szansa na 5, albo nawet 7 sadzonek z jednego liścia. Zobaczymy, czy wszystkie przetrwają i zdołają się ukorzenić. A to sadzonka otrzymana z pędu. Pierwsze listki zaczęły rosnąć po pięciu tygodniach. Około tygodnia temu przeniosłam ją do torfu. Pęd lekko zakopałam. Cały czas utrzymuję wysoką wilgotność wokół rośliny - doniczka jest dość szczelnie otoczona folią. Roślinka wypuszcza nowe listki i czeka na liściowe koleżanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 Zrób chociaż małe dziurki w worku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 Ten worek nie ma szczelnego zamknięcia, na górze jest otwarty. Jak go zwinę na górze to i tak jakaś dziurka zostaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi