Skocz do zawartości

Cephalotus follicularis - Usychające liscie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy wie ktoś może czemu listki mojego cefala usychają ? 2 mocno wybarwiły się a reszta nie. Teraz jeden z nich uschnął wraz z drugim całkiem zielonym.

Podlewam go do podstawki i od jakiegoś czasu było tam coś zielonego, chyba pleśń. Już się tego pozbyłem.

Czy możliwe że to jest powodem usychania liści ? Podlać go Topsinem?

Nie wiem czemu ale mam jakis topsin który wgl nie działa mimo że jest rozrabiam według instrukcji.

Foto pacjenta:

dsc00596by.jpg

Edytowane przez kblazek
Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, ludzie... nie panikujta.

Odniosę się do do trzech Panów.

Po pierwsze, roślina ma się doskonale. Absolutnie NIC jej nie dolega. Jeżeli sądzisz, że ona nie traci starych liści, to sobie to przemyśl jeszcze raz. Jak z rośliną dzieje się coś złego, coś bardzo złego, to obumierają nowe, świeże liście, a nie starocie jakieś sprzed roku. Nowe liście są piękne i zdrowe, a one są wyznacznikiem kondycji rośliny. Jak również to co nadchodzi, czyli stożek wzrostu, który również wygląda spoko.

Po drugie, fakt, może i Cephalotus ze zdjęcia mógłby mieć za mokro, ale mój sobie okazjonalnie pływał i to go nie zabiło. Fakt, miał korzenie poskręcane i nie zeszedł głęboko. W ogóle korzenie miał prawie żadne, bo dostosowane do stałej dużej wilgotności, ale to podłoże nie wygląda jakby stało w wodzie do poziomu podłoża.

No i po trzecie. Owszem Topsinem jak najbardziej MOŻNA PODLEWAĆ rośliny. Spryskiwanie jest na choroby grzybowe na liściach, a podlewanie na choroby grzybowe korzenia. Także takie podlewanie ma swoje uzasadnienie.

Poza tym, że roślinie NIC absolutnie nie dolega, to może wymieniłbym jej podłoże na jakieś świeższe. Może na mieszankę torf : piach : perlit w proporcjach 2:1:1. Dał jakąś taką wyższą doniczkę, powiedzmy z 7 cm, bo roślinka mała, a poziom wody tak do 3-4 cm maksymalnie i powinno być jeszcze bardziej cacy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Za duża doniczka? No bez przesady... Mój cefal (podobnej wielkości) rośnie w chyba 5 razy większej doniczce, i nic mu nie jest...to nie ma nic do rzeczy. A co do reszty - kolega Cephalotus wszystko już ładnie wyjaśnił ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Kosa , w naturze cefalotusy nie rosną w zamkniętych pojemnikach.

post-6402-1373215891_thumb.jpg

post-6402-1373215922_thumb.jpg

Mój tak wyglądał przed rozsadzeniem,a po rozsadzeniu jedna z sadzonek wypuściła pęd kwiatowy.post-6402-1373215953_thumb.jpg

Obecnie jego wysokość dochodzi do 30cm.Zaczynają rozwijać się pączki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.