kblazek Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Witam. Czy wie ktoś może czemu listki mojego cefala usychają ? 2 mocno wybarwiły się a reszta nie. Teraz jeden z nich uschnął wraz z drugim całkiem zielonym. Podlewam go do podstawki i od jakiegoś czasu było tam coś zielonego, chyba pleśń. Już się tego pozbyłem. Czy możliwe że to jest powodem usychania liści ? Podlać go Topsinem? Nie wiem czemu ale mam jakis topsin który wgl nie działa mimo że jest rozrabiam według instrukcji. Foto pacjenta: Edytowane 8 Maja 2013 przez kblazek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Stare liście usychają to normalna kolej rzeczy. Na marginesie MA ZA MOKRO!!! Edytowane 8 Maja 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Topsinem, opryskuje się rośliny, a nie PODLEWA.... Zapamiętaj na przyszłość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Ludzie, ludzie... nie panikujta. Odniosę się do do trzech Panów. Po pierwsze, roślina ma się doskonale. Absolutnie NIC jej nie dolega. Jeżeli sądzisz, że ona nie traci starych liści, to sobie to przemyśl jeszcze raz. Jak z rośliną dzieje się coś złego, coś bardzo złego, to obumierają nowe, świeże liście, a nie starocie jakieś sprzed roku. Nowe liście są piękne i zdrowe, a one są wyznacznikiem kondycji rośliny. Jak również to co nadchodzi, czyli stożek wzrostu, który również wygląda spoko. Po drugie, fakt, może i Cephalotus ze zdjęcia mógłby mieć za mokro, ale mój sobie okazjonalnie pływał i to go nie zabiło. Fakt, miał korzenie poskręcane i nie zeszedł głęboko. W ogóle korzenie miał prawie żadne, bo dostosowane do stałej dużej wilgotności, ale to podłoże nie wygląda jakby stało w wodzie do poziomu podłoża. No i po trzecie. Owszem Topsinem jak najbardziej MOŻNA PODLEWAĆ rośliny. Spryskiwanie jest na choroby grzybowe na liściach, a podlewanie na choroby grzybowe korzenia. Także takie podlewanie ma swoje uzasadnienie. Poza tym, że roślinie NIC absolutnie nie dolega, to może wymieniłbym jej podłoże na jakieś świeższe. Może na mieszankę torf : piach : perlit w proporcjach 2:1:1. Dał jakąś taką wyższą doniczkę, powiedzmy z 7 cm, bo roślinka mała, a poziom wody tak do 3-4 cm maksymalnie i powinno być jeszcze bardziej cacy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Trzeba pamiętać,że rośliny mają rosnąć w doniczkach do nich pasujących,ta jest za duża.No i za wysoki poziom wody.1 cm wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Za duża, mówisz? Jak te biedaki sobie radzą w naturze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Za duża doniczka? No bez przesady... Mój cefal (podobnej wielkości) rośnie w chyba 5 razy większej doniczce, i nic mu nie jest...to nie ma nic do rzeczy. A co do reszty - kolega Cephalotus wszystko już ładnie wyjaśnił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Kosa , w naturze cefalotusy nie rosną w zamkniętych pojemnikach. Mój tak wyglądał przed rozsadzeniem,a po rozsadzeniu jedna z sadzonek wypuściła pęd kwiatowy. Obecnie jego wysokość dochodzi do 30cm.Zaczynają rozwijać się pączki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Nie rosną, więc korzenie mogą rosnąć tak duże i długie jakie mają być. Im większa doniczka, tym lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi