HUNTER209 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Czytałem już masę poradników na temat oświetlenia, w sumie żadnych nowości się nie dowiedziałem, bo jako czynny akwarysta akwarystyki roślinnej wiem sporo na temat światła. IMO co mnie denerwuje to sucha teoria w tych poradnikach, ale zero konkretów, przykładów itp. Ponieważ rośliny wodne mają trochę inne wymagania niż owadożery i w akwarystyce oprócz zwracania uwagi na dobrą kondycję roślin, zwraca się uwagę również na estetykę, stąd problemy z odpowiednim doborem barwy świetlówki. Pytanie jak to wygląda od strony owadożerów? Interesuje mnie jedna świetlówka T8. Jaką najlepiej wybrać, żeby rośliny typu muchołówki i proste rosiczki (capensis, spatulata), wybarwiły się? Ogromnie podoba mi się krwisto czerwona D. capensis "all red", ale teraz to mam już ją całkowicie zieloną. Zatem (jeśli to ważne) nie tyle o wzrost chodzi jak o wybarwianie się roślin. Szukam T8, 36W, bo akurat pod taką mam wolny statecznik. Ktoś coś doradzi? Od razu zapytam co takiego fajnego jest w FLUORA OSRAM, że tak sobie ją chwalą? Nie dam przecież 4 dyszek na świetlówkę tylko po to, żeby mieć ładne capensisy przez 3 miesiące doświetlania Patrzę sobie po charakterystyce produktu ale widzę, że producent podaje dość skąpe dane. Myślę, że znajdę coś tańszego z 1400 lm i 8500K, ale lm i K to nie wszystko. :| Edytowane 29 Listopada 2013 przez HUNTER209 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Nie wiem czy znajdziesz coś znacznie tańszego i równie dobrze działającego na rośliny... Może być ciężko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Co znaczy "równie dobrze działającego"? Szukając w sieci mniej markowych świetlówek natrafiłem na kilka takich 880 z podobną ilością lm. Wiem, że 880 to nie 8500K, ale blisko, bardzo blisko Na co zwracać uwagę? Współczynnik oddawania barw mało mnie interesuje i rośliny pewnie też. Może szukać czegoś w standardzie? Sporo lm, ale barwa 6500K? Głównie to mi chodzi o kolor, jak już wspominałem. Czy znacie jakieś strony z porównaniami przemysłowych "zwykłych" świetlówek z tymi fluora? Aż tak kiepsko wypadają, że nie ma co nawet brać ich pod uwagę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Jeśli chodzi o barwę, to polecałbym świetlówki o zwiększonej wartości światła czerwonego i jak największym strumieniu świetlnym(np 4900K z podbiciem, albo samo 4900K) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Czy znacie jakieś strony z porównaniami przemysłowych "zwykłych" świetlówek z tymi fluora? Aż tak kiepsko wypadają, że nie ma co nawet brać ich pod uwagę? Tu jest takie porównanie. A co takiego fajnego jest w Osram Fluora? Po prostu się sprawdza. A może to dobra temperatura barwowa i odpowiedni stosunek widma czerwonego z niebieskim, przy małym udziale zieleni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozzi Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Osram Fluora jest tylko w wersji T8? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 A może to dobra temperatura barwowa i odpowiedni stosunek widma czerwonego z niebieskim, przy małym udziale zieleni... Prawie identyczne widmo ma świetlówka Narva Lumoflor - ktoś ma z nią jakieś doświadczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Jest trochę świetlówek do roślin. Osram jest po prostu najpopularniejszą, łatwo ją znaleźć nawet w zwykłym sklepie, dlatego najwięcej się o niej mówi Też mnie interesuje, jak narvy się sprawują. I pod względem wpływu na rośliny, i ich żywotności. Parametry mają podobne, ale jednak różnica w cenie jest, więc ciekawi mnie nie tylko, czy rośliny dobrze pod nimi rosną, ale również czy same świetlówki nie padną kilka tygodni po zamontowaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) @up Miałem dwie Narvy Aquarium Colour (sprzedawane pod inną nazwą, ale ta widnieje na pudełkach) na G23, 11W i pierwsza z nich padła po niecałym roku regularnego użytkowania, druga niedawno, czyli bodaj po dwóch latach. Natomiast jeśli chodzi o wpływ na rośliny, to ciężko mi powiedzieć coś więcej poza tym, że roślina pod nimi rosła dobrze i dzbankowała zimą, czyli w zasadzie jak dla mnie było ok. edit: Mam, kupiłem je jako "Narva Oceanic Colour". Edytowane 27 Grudnia 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Wziąłem jednak tą Osram Fluora. Orientujecie się jak nisko ma być ta świetlówka nad roślinami? Jakie doświadczenia macie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Moim zdaniem zależy czy masz terrarium czy zwykłe doniczki. Jeśli terrarium to daj po prostu na górę, jeśli doniczki to ja uważam iż ok. 30 cm to będzie dobra odległość, ponieważ wtedy światło jest rozproszone bardziej, ale jeśli chcesz to myślę że 10-20 cm nie zaszkodzi - chyba że w instrukcji jest napisane inaczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 To ja może powiem inaczej - włącz sobie taką świetlówkę, podwieś 10 cm nad swoją ręką i wytrzymaj tak z 5 godzin. Będzie Ci przyjemnie? Raczej nie To potem pomyśl, jaki wpływ będzie miało takie ciepło na cieńkie listki rosiczek. 30 cm to według mnie bezpieczne minimum w tym przypadku. Oczywiście, świetlówki można podwiesić jak nisko się chce, ale to wymagałoby zamontowania między lampą a roślinami wentylatorów powodujących ciągły ruch powietrza, żeby rozproszyć temperaturę (tak jak w tym terrarium: https://www.youtube.com/watch?v=NMPqvzeh3B8). Chociaż robienie czegoś takiego dla paru capensisów to kompletna głupota. Jeśli zależy Ci na nisko podwieszanym oświetleniu, prędzej myślałbym nad prostym panelem diodowym. Combative, wiem, że masz dobre chęci, ale na początek lepiej poczekaj trochę, nabądź sam jakiegoś doświadczenia w hodowli i dopiero wtedy zacznij doradzać innym . Rozumiem, ze chcesz dobrze, ale Twoje porady jak na razie są niezbyt pomocne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Wrazik link się nie chce otworzyć :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Wrazik - wydaje mi się, że patrzysz na sprawę przez pryzmat warunków jakie stwarzasz swoim Helkom, a przecież autorowi tematu chodzi głównie o rosiczki i muchołówki. Słońce (poza okresem zimowym) o wiele mocniej praży niż świetlówka liniowa umieszczona 10cm od rośliny, one nie są aż takie delikatne jak wskazuje na to ich budowa . W jednym moim terra część rosiczek (głównie petiolariski i ciepłolubne), także tłustosze i jakieś nizinne dzbanki - trzymam koło 15cm od dwóch świetlówek 36W, co daje odpowiednie wybarwienie. 10cm to wcale nie przesada przy jednej świetlówce , jeśli zależy nam na mocnym wybarwieniu rosiczek typowo światłolubnych, muchołówek, a nie chcemy użyć więcej niż jednej rurki. Dla całej reszty rosiczek - te wspomniane 15-20cm będzie bardziej odpowiednie. Oczywiście ja mówię o takiej pewnej normie podyktowanej własnymi doświadczeniami - bo użytkownik Hunter powinien samemu, w zależności od obserwowanych efektów, ustalić odpowiednią odległość świetlówki od roślin, czynników wpływających na to jest bardzo dużo (gatunki, temperatura, wilgotność, odbłyśniki itp). Jednemu pasują mocno czerwone rośliny, innemu słabiej wybarwione. Pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Zgodzę się, choć trzeba własnie wziąć pod uwagę dużo innych czynników - z własnych prób z doświetlaniem rosiczek wyniosłem to, że po zbyt niskim podwieszeniu lampy cała doniczka była momentalnie sucha, a rośliny poprzypalane, co wymusiło trzymanie w podstawce dość dużej ilości wody, która bardzo szybko zaczynała gnić. Chociaż jeśli ktoś ma w domu chłodniej, albo lepszą cyrkulację powietrza, to może być inaczej - nie zaprzeczam. W zasadzie to każdy musi przyjąć własne optimum - parapet parapetowi nierówny ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi