karaluch Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Roślin owadożernych nie nawozimy..... Jednak ludzie sprzedają nawozy: http://www.ebay.de/itm/Karnivoren-Dunger-H...=item3a7d579378 Ktoś coś o tym słyszał ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Sprzedać da się wszystko, o ile znajdzie się chętny, żeby to kupić... Spotkałem się już z nawozem do roślin owadożernych. Rzecz przydatna jak impregnat do kaloszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Sprzedać da się wszystko, o ile znajdzie się chętny, żeby to kupić... Spotkałem się już z nawozem do roślin owadożernych. Rzecz przydatna jak impregnat do kaloszy. Uśmiałem się do łez. Roślin owadożernych z zasady się nie nawozi, a już zdecydowanie niebezpieczne jest nawożenie do korzenia. Natomiast spróbowałem nawozić tłustosze najmniejszym dopuszczalny stężeniem i robiłem to doliściowo. Próbowałem też z kilkoma rosiczkami m. in. D. felix, która za nic nie chciała mi rosnąć. Wyniki prezentowały się następująco: Tłustosze meksykańskie po stosowaniu raz w tygodniu przez 3-4 tyg. faktycznie zaczęły lepiej wyglądać i rosnąć szybciej. Różnica nie była drastyczna, ale zauważalna. Aha, roztwór nawozu dawałem na każdy liść. Moje tłustosze nie mają możliwości łapania zdobyczy, więc taki sposób karmienia im się przysłużył. Co co D. felix. mogę powiedzieć, że we wzroście nie było praktycznie żadnej zmiany, albo to co zauważyłem, to było złudzenie. ALE! jednemu osobnikowi dałem jednego małego owada, wielkości ziemiórka, może większego. RAZ!! JEDNEGO!! A wielkość tej pojedynczej rośliny była co najmniej dwukrotnie większa od pozostałych. Innymi słowy, zadział się cud. Raz próbowałem nawożenia do korzenia jakiejś rosiczki, dłuższy czas temu, chyba D. spatulata. Zdecydowanie jej się to nie spodobało. Także przynajmniej na podstawie moich skromnych wyników, mogę wyciągnąć częściowe wnioski: Jak można karmić owadami, albo roślina sama je łapie i pozostałe parametry wzrostu ma optymalne, nie ma sensu nawozić roślin. Jeżeli jednak rośliny są zdecydowanie nie karmione i nie mają możliwości złapać jakiejkolwiek ofiary, to przynajmniej dokarmianie tłustoszy może nieco poprawić ich stan. Jednak kupować jakiś specjalny i wycudowany nawóz... bezsens. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Co do dzbaneczników sytuacja wygląda nieco inaczej. Całkiem sporo hodowców nawozi i to z dobrymi efektami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Ja zauważyłem, że dzbaneczniki nawożone doglebowo bardzo niskimi stężeniami nawozu dłużej utrzymują dzbanki w niekorzystnych warunkach wilgotnościowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Dzbaneczniki raczej nawozi się dolistnie i efekty są znaczne, tylko trzeba uważać, żeby nie przesadzić rzecz jasna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 No cóż, ja stosowałem nawożenie doglebowe nawozem uniwersalnym w stężeniu 1ml/L Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Peter D'Amato w "Savage Garden" pisze o dobrych efektach stosowania nawozu MAXSEA na wszystkie rośliny, nawet mech torfowiec. Niestety można go kupić tylko w USA. Mam trochę, niedługo przeprowadzę próby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Wrazik, jak możesz to podaj skład tego nawozu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Dzięki hddk 45$ za opakowanie. Nieźle. Tak sobię myślę, ze zdecyduje sie na kupno tego co zamieściłem w pierwszym poście i trochę potestuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi