Skocz do zawartości

LED 30W - problem z doświetleniem roślin

Goszka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam terrarium od jakiegoś miesiąca i zauważyłam pewną rzecz. A mianowicie - rośliny mi się nie wybarwiają. Terrarium 60x30x40. Led wisi ok. 30cm nad roślinami. Włączony 10-12h.

Zielone są capensisy, alicje, gdzie na parapecie w mig łapały kolory. Dzisiaj mój chłopak sprawdził, czy faktycznie mam 30W, i jest to 30 bez dwóch zdań. Led był skręcony, po prostu poprosiłam o wykonanie odpowiedniego do mojego zbiornika. Jestem trochę załamana, bo może i do tej pory rosły tam typowe chwasty (i z dala od mojego kota), ale zainwestowałam teraz niemałe pieniążki w trochę bardziej wymagające gatunki: d.paradoxa, falconeri, dilatato petiolaris, derbyensis, petiolaris x diltato petiolaris. I heliamphory. 

Nie wiem, co zrobić. Terrarium stoi w dość ciemnym miejscu i nie mam możliwości przestawienia. Może jednak 30W to za mało? 

20200618_102759.jpg

20200618_185805.jpg

20200618_190146.jpg

20200618_190201.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

30 W to raczej nie jest za mało na tak małe terrarium. W przeliczeniu na metr kwadratowy wychodzi moc około 166 W. Ja mam akwarium 90 x 45 cm i 33 diody 1W (20-30 cm nad roślinami). Rośliny się wybarwiają, mimo że moc jest tylko około 81W na metr kwadratowy. U mnie rośliny mają taki sam długi dzień jaki panuje na zewnątrz żeby odczuwały zmiany pór roku. Kiedy dni są krótsze to rośliny są zielone, wybarwiają się dopiero późną wiosną i latem. 

Piszesz że rośliny mają 10-12 h światła. W naturze taka długość dnia występuje zimą/wczesną wiosną. Może przyczyną słabego wybarwienia roślin jest zbyt krótki dzień? 

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, MarcinS napisał:

W przeliczeniu na metr kwadratowy wychodzi moc około 166 W.

Nie za dużo Wat jak na metr kwadratowy?😂 Zapomniałeś przecinka - 16,6W/m² .

U mnie wychodzi 8W/m²  przy 12W  LED i terra 50 x 30 cm dzbanecznik rośnie jak na drożdżach. Świecę 10h .

1496969377_WhatsAppImage2020-06-20at12_04_17.thumb.jpeg.672ec5c3bcb1c37bd6b33740f042f65d.jpeg

Może rośliny muszę się zaaklimatyzować? 

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6/19/2020 o 9:44 PM, MarcinS napisał:

Piszesz że rośliny mają 10-12 h światła. W naturze taka długość dnia występuje zimą/wczesną wiosną. Może przyczyną słabego wybarwienia roślin jest zbyt krótki dzień? 

Kurczę, myślę że to może być to. Zostawię lampy włączone na dłużej. Dzięki!

Mam jeszcze jedno małe pytanie - wydaje mi się, że mam trochę za niską wilgotność w terrarium, gdy działa lampa. Ma fajny wiatrak, aż czuć powiew od gruntu przy kratkach wentylacyjnych z przodu, ale też strasznie rozdmu[beeep]e mi wilgoć. Ostatnio waha się między 60 a 50%, przy temperaturze 30-31'C. Da się coś z tym zrobić bez kolejnej elektroniki? Rosiczki z grupy Petiolaris Complex nie mają kropelek, myślę że problem leży po stronie wilgotności. Szczerze mówiąc, jak robiłam terrarium to moje wyobrażenie było takie, że woda będzie skraplać się na szybach 😁

Odnośnik do odpowiedzi