murfa 0 Napisano 16 Sierpnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Pojawiły sie 4 pędy z łodygi w jednym czasie i prawie z jednego miejsca. Chcialbym je ukorzenic. Wiem jak ale co polecacie, odciąć jeden w miare jak najszybciej by inne odrosty lepiej rosly czy czekac do wiosny z wszystkimi, a może odciąć najmniejszy by inne rosly? Bo już dluzszy czas sa i bardzo slabo rosną w porownaniu do pojedynczych z poprzednich sezonow. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez murfa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murfa 0 Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Dziś zauważyłem dodatkowo 2 mini pędy. Co zrobić by dało sie wszystkie ukorzenic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cephalotus 0 Napisano 26 Sierpnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Odrosty są zdecydowanie za małe, żeby cokolwiek z nimi w tej chwili robić. Należy poczekać, aż trochę urosną i oddalą się od rośliny macierzystej, wtedy będzie można pomyśleć o odcinaniu czegokolwiek i ukorzenianiu. W tej chwili odcięte prędzej umrą, niż się ukorzenią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b4ry 0 Napisano 4 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 4 Stycznia Czołem. Pozwolę się tutaj podpiąć. Co prawda nie dotyczy Hookeriany, ale mam chyba podobną sytuację. Pojawiło się coś takiego: Miałem już odrosty, ale z reguły wychodziły spod podłoża tuz przy łodydze. Nigdy nie wyrosło mi nic, ze się tak wyrażę, nad ziemią. To też odrost nowej roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Styq 0 Napisano 5 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 5 Stycznia Tak, to nowa roślina rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b4ry 0 Napisano 5 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 5 Stycznia a w jakie sposób poznam, że nadaje się już do oderwania i wsadzenia jako samodzielną roślinę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Styq 0 Napisano 5 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 5 Stycznia Jak będą, miały swój własny system korzeniowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek:) 0 Napisano 5 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 5 Stycznia Sam z siebie raczej mu system korzeniowy nie wyrośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b4ry 0 Napisano 6 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 6 Stycznia Wrócę ze zdjęciem w lutym. Liczę na wasze rady co wtedy robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murfa 0 Napisano Czwartek o 10:45 AM Autor Zgłoszenie Share Napisano Czwartek o 10:45 AM Panie,ja uciąłem jeden odrost i po 2m sie ukorzenil. 1 stycznia odcialem drugi odrost . Odcinasz najlepiej jak ma minimum 3liscie. Dalem do zywego mchu, worek strunowy i na południowy parapet. Pozostale 2osrosty ruszyly jak oszalale ale je odetne na wiosne bo to bezpieczna pora. Ps sam się nie ukorzeni, ucinasz wzdłuż starej lodygi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi