tomislav1ster Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Mam pytanie: Czy gdy użyję wkładu do lodówki turystycznej (chodzi mi o taki obrazek)w terrarium 240 litrowym, to czy temperatura spadnie o dodatkowych kilka stopni ? Jeśli tak to w którym miejscu najlepiej go ustawić. I czy nie zaszkodzi to innym dzbankom takim jak ventrata, hookeriana, sanguenia, diatas (pomimo że jest górski to jakoś rośnie) oraz ventricosa (właśnie dlatego chce obniżyć temperaturę bo mi nie rośnie za bardzo), rosiczkę adelę oraz kilkanaście malutkich muchołówek (red - green i royal red). Dodam że w ciągu dnia gdy świetlówki działają temp. waha się 23 - 26 a w nocy tak 22. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Nie sądzę, aby to wiele dało. Poza tym, musiałbyś to na okrągło wymieniać, więc mieć dwa przynajmniej. Aby schładzać terrarium, chyba trzeba mieć do tego jakiś odpowiedniejszy sprzęt, który mi by się ogólnie też przydał, ale jeszcze nie wiem nawet jak takie cuś wygląda i ile może kosztować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Nie, nawet 4 takie wkłady nic nie dadzą - max 1 stopien. Poniewaz w jednym terra trzymasz rośliny mające odmienne wymagania to nie dziwne, że niektóre znich nie będą rosły najlepiej. W przypadku dzbanecznika górskiego problemem może być nie zbyt wysoka temperatura, ale zbyt mała różnica temperatur w cyklu dobowym, 4 stopnie to troche mało dla górskiego. Pomysły z chłodzeniem są różne - agregat lodówkowy czy ogniwa Peltiera wydają się najbardziej wydajnymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Na CPUK opisują wiele patentów na chłodzenie, powiem szczerze że nie jest ono konieczne dla górali, choć może przyspieszyć ich wzrost i (głównie) wielkość dzbanków. Kiedyś tez sie pewnie pobawię, planuje chłodzić ogniwem peltiera wodę która nastepnie będzie płynąć przez drabinkę z rurek miedzianych na dnie terra. Szacunkowo taka instalacja wyniesie ~200-300-400zł zaleznie od wielkosci terra. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Do niczego to chłodzenie, a do tego ventricosa swietnie rosnie bez jakis udziwacznien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Nic to nie da, powodem jest zbyt duze przewodnictwo ciepla, przez same szklo, w oknach mamy miedzy szklem proznie, a to jest bardzo dobry izolator. Jezeli chcialbys uzyskac jakies efekty przez takie cos to musialbyc zrobic dobra izolacje terarium, a pozniej korzystac z takich wkladow, ale ten pomysl nie jest oplacalny. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 do ochłodzenia i przepłuwu powietrza moze powinieneś poprostu użyć wiatraka np takiego z starego procesora lub czegoś podobnego a do podgrzania grzałka lub świetłówka . Proste i logiczne że światło wytwarza ciepło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 29 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Tomash do chłodzenia i przepływu powietrza nie wystarczy wiatraczek 12 V z PC. Ja go używam go do chłodzenia świetlówek, bo jak się nagrzeją to mi "burczą" . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Jeżeli chodzi o ogniwa Peltiera to jak to zamontować i jak tego używać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 nawet 4 takie wkłady nic nie dadzą - max 1 stopien. Mnie za pomocą 4 wkładów jednocześnie udało się obniżyć temperaturę w 120 l terra maksymalnie o 3 st. C, ale tylko na 2-3 godziny. Jednak jest to sposób wyjątkowo pracochłonny i nieopłacalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Więc czym je chłodzić bo jak na razie to jest jedyny problem na jaki natrafiłem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Kiedyś podawałem kilka rozwiązań z neta - wątek: http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...mp;hl=terrarium od postu numer 8. Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi