Hubu Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Witam. Nie mogę rozpracować co się dzieje z tą rosiczką. Liście albo giną zanim zaczną się rozwijać albo tuż po rozwinięciu. Przestała zimować jakoś miesiąc temu. Od wtedy stoi pod lampami (nawet muchołówki się pod nimi barwią więc raczej wykluczam niedobór światła). Wilgotność i temperatura powietrza pokojowa. Standardowo woda w podstawku jak u reszty rosiczek. Co może się dziać? Ma za sucho, gnije, przypala się od lampy? Obraz nędzy i rozpaczy: Liście: Stożek: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 to binate sie wkoncu zimuje czy nie bo juz sam sie gubie ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_ Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Mnie jedynie co przychodzi do głowy to kwestia złego podłoża. PS: Jak wychodowałeś taki meszek w doniczce z binatą ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 sacik - zalezy od odmiany Ja z moją tropikalną mam podobnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Roślina wygląda na bardzo osłabioną. Ogólnie ja swoje binaty zimuję, bo to im o wiele lepiej robi. Niektóre po kwitnieniu marnieją, ale ta wygląda na silne niedożywienie, ewentualnie za niską wilgotność powietrza. Podobne rzeczy dzieją się z binatą, jak ma za stare podłoże. Co polecam, przesadzić do świeżego i postawić na słonecznym parapecie, bo dla binaty żarówka to za mało. Jeżeli ktoś nie zimuje muchołówki, to musi się liczyć z tym, że to jest roślina światłożerna i wymaga bardzo intensywnego oświetlania. A jak nie jest się w stanie to zapewnić, to lepiej ją zimować, kiedy to można ją trzymać prawie w ciemnej piwnicy, o ile straciła większość liści i prawie zaprzestała wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Była przesadzona zaraz po zakończeniu zimowania - miesiąc temu (ten mech jest przeniesiony z innej doniczki, może sprawiać wrażenie, że rośnie tam od lat . Postaram się podwyższyć jej jakoś wilgotność. Słońca dostanie zgodnie z planem - jak słońce się pokaże Dobrze, że nikt nie potwierdził przesuszenia/przelania. Macie jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Hm, a jak jej korzenie? Wszystko z nimi ok, podłoże nie było przegnite/przesuszone? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 U mnie co roku jest tak samo ale juz pwoli puszcza silne i zdrowe liście. Daj jej dojsc do siebie po zimowaniu i przesadzaniu:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi