Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oto moja Spatulata jest jeszcze niewielka, a wręcz malutka wychodowana z nasion które wysiałem jakoś pod koniec października ubiegłego roku,

nasiona wykiełkowały po ok 2 miesiącach i jak na razie jest taka.

Czy przy tej wielkości na listkach nie powinny już być krople łowne ?? Czy powinienem ją dokarmiać owocówkami lub (jak wyczytałe na forum) innym wysoko białkowym pokarmem (pyłkiem pszczelim, pokarmem dla rybek)?

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia postaram dodać ostrzejsze.

1001581u.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Krople powinny już być, ale brak kropel to nie jest raczej jakaś straszna patologia. W jakich warunkach trzymałeś ją przez zimę? Doświetlałeś? Jeśli nie, to musisz trochę poczekać, aż złapie trochę słońca i nabierze sił, to wtedy kropelki się pojawią, a jak pojawią się krople możesz dać jej muchę albo karmę dla rybek, szybciej urośnie.

Odnośnik do odpowiedzi

nasionka wysiałem od razu jak przyszły czyli jakoś pod koniec października, jak już pisałem wykiełkowały po ok 2 miesiącach z tego co dobrze pamiętam, cały czas były doświetlane, miały nawet dobrą frekwencje xD bo z ok. 30 nasion było ok. 25 kiełków niestety większość nie przetrwała ta była silniejsza i jakoś urosła, zresztą na zdjęciu widać jeszcze dwie malutkie roślinki z tego samego wysiewu. Światła mają w opór bo juz od wczesnych godzi rannych do zachodu mam słońce w pokoju.

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie czekaj cierpliwie, jeszcze trochę a krople się pojawią. Ja jak wysiałam swoje w lipcu to dopiero w czerwcu mogłam je nakarmić. Czasami tak bywa, że rosiczkom krople znikają nie wiadomo czemu, a po pewnym czasie nie wiadomo czemu się pojawiają.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam jak pisałem wcześniej jedna z moich rosiczek wyhodowanych z nasion w dalszym ciągu niema rosy na liściach czym to może być spowodowane?

Na przykład inne siewki wysiewane w tym samym czasie są dużo mniejsze a już widać na nich krople łowne zaś większa wygląda jakby włoski były poschnięte.

dsc0021yck.jpg

sorki za jakość robione telefonem

Odnośnik do odpowiedzi

Witam właśnie przesadzona D.Capensis, mam pytanko wpuściłem kawałek łodyżki razem z korzeniem podporowym w torf czy to jakoś zaszkodzi roślince ?

1001613dw.jpg

druga sprawa kiedy mogę zacząć zbierać nasiona?

1001614b.jpg

Odnośnik do odpowiedzi