Skocz do zawartości

Darlingtonia - podłoże

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dostałem z Heldrosu Darlingtonię, która jest w torfie z perlitem. Czy powinienem przesadzić ją do żywego mchu  torfowca czy też mogę ją w tym zostawić? Dodam że to siewka...

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli roślina jest barwna, to będzie się wybarwiać. Jeżeli jest zielona, to się nie wybarwi. Na pewno w półcieniu nie wybarwi się tak intensywnie, jak na słońcu, ale nie wsadzałbym swojej do cienia, bo będzie rosła gorzej. Ludzie mają formy zielone, ja taką posiadam, ale to znalezienie barwnej jest kłopotliwe, czerwona to unikat.

Odnośnik do odpowiedzi

@Cephalotus Taka była w Roraimie. Stówa poszła w diabli i okazuje się, że te wybarwione (czyli wszystkie),  liście przesychają bo wszystkie z tamtego sezonu:).Nie mówiąc już o szkodnikach jakie były w glebielol. Kiedy zadzwoniłem do właściciela sklepu to bardzo źle znosił moją krytykę i nie chciał jej zwrotu. Ostatecznie się jednak zgodził i od tamtej pory  dzień w dzień odświeżałem stronę na Heldrosie i w końcu w niedzielę znalazła się jedna sztuka. Ma ona trzy malutkie pułapki  z czego jedna jest czerwona.:)

Edytowane przez Darlingtoniak
Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś pokasował posty? Bo z tematu podłoża, przeszliśmy nagle do tematu wybarwiania się roślin... :D

Ja bym jej nie przesadzał, jeśli rośnie dobrze. Zimą jedynie trzeba bardzo pilnować wilgotności podłoża.

Na wiosnę można ją przesadzić do docelowego podłoża jakim jest martwy mech torfowiec np. z dodatkiem żwiru lub perlitu. Odradzam żywy, bo potrafi bardzo szybko zarosnąć mniejsze rośliny.
Koniecznie przesadzić do przezroczystej doniczki od storczyków bądź ceramicznej doniczki, unikać tych plastikowych, a już na pewno tych w kolorze czarnym. Pamiętać także, że mech torfowiec (martwy) szybciej wysycha niż mieszanki torfowe, więc pilnować, aby w słoneczne dni nie zasuszyć rośliny :)

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Iglacy napisał:

Czy ktoś pokasował posty? Bo z tematu podłoża, przeszliśmy nagle do tematu wybarwiania się roślin... :D

Mea culpa, miałem otwarte dwa okienka i napisałem swoją wypowiedź nie w tym. :D Miała odnosić się do tego tematu:

@Darlingtoniak Torfowiec z perlitem to doskonałe podłoże dla Darlingtonii, nie przesadzaj jej. Pilnuj tylko, żeby miała stale mokro. Można ją uprawiać z powodzeniem w doniczkach koszykach, bardzo dobrze się sprawdzają. Korzenie powinny być zanurzone w wodzie jednak, a już definitywnie powinny mieć skale mokro.

Odnośnik do odpowiedzi