mimona Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Proszę o radę. Mój dzbanecznik zaczął chorować. Nie wiem co mu dolega. Zmieniłam parapet, ziemię, oświetlenie jednak choroba postępuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Cytat Zmieniłam parapet, ziemię A jaka to ziemia? Nie jest to przypadkiem zwykła ziemia do kwiatów? Jeśli jest, to dzbanecznik zdecydowanie nie powinien w takiej rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimona Napisano 8 Października 2020 Autor Share Napisano 8 Października 2020 🤔zamówiłam do owadożernych, spróbuję przesadzić. Oby pomogło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Te liście są popalone przez podłoże (składniki tam zawarte). Jaka woda do podlewania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Zamówiłaś do owadożernych skąd? To podłoże bardzo źle wygląda. Dzbaneczniki bardzo dobrze eosną w torfowcu z perlitem około 1:1, może byc przewaga torfowca. Trudno powiedzuec, czy uda sie go uratować. Dzbaneczniki średnio nadają się na parapet, gdyż ze względu na zbyt niską wilgotność powietrza nie rozwijają dzbanków, tylko mają same liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Cephalotus napisał: Dzbaneczniki średnio nadają się na parapet, gdyż ze względu na zbyt niską wilgotność powietrza nie rozwijają dzbanków, tylko mają same liście. Zależy jakie :). N. ramispina x ventricosa, N. khasiana x (ventricosa x maxima), N. spathulata x ampullaria, N. robcantleyi x ventricosa bardzo dobrze sobie radzą na 'parapecie'. Wymienione, bardzo ładnie u mnie dzbankują, wilgotność w przedziale 55 - 65%. Jak spada poniżej 50% uruchamiam nawilżacz ;). No ale generalnie wszystkie dzbanki powinny mieć podwyższoną wilgotność i idealnie nadają się do terrarium itp. Edytowane 9 Października 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Nom krzyżówki dzbankują zazwyczaj na parapecie, z czystych gatunków N. sanguinea sobie też dobrze radzi u mnie. Zimą tylko nie dzbankują ze względu na zbyt małą ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Dzięki @Szymon_pl i @Radek:) Mam bardzo nikłe doświadczenie z dzbanecznikami w jakichkolwiek warunkach. Dobrze wiedzieć, że można mieć ładne dzbanki nawet w warunkach parapetu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 (edytowane) 19 minut temu, Cephalotus napisał: Dzięki @Szymon_pl i @Radek:) Mam bardzo nikłe doświadczenie z dzbanecznikami w jakichkolwiek warunkach. Dobrze wiedzieć, że można mieć ładne dzbanki nawet w warunkach parapetu. Spoko, zobacz mój temat tu na forum i https://www.facebook.com/groups/3071121042902850) Edytowane 9 Października 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimona Napisano 10 Października 2020 Autor Share Napisano 10 Października 2020 Dziękuję za informację. Ziemię dopiero wymienię, powinna mi przyjść w poniedziałek. Mam nadzieję że to jest powód. Co do wilgotności regularnie to zraszam, myślę że w tym aspekcie jest ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi