Skocz do zawartości

Chory dzbanecznik

mimona

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłaś do owadożernych skąd? To podłoże bardzo źle wygląda. Dzbaneczniki bardzo dobrze eosną w torfowcu z perlitem około 1:1, może byc przewaga torfowca. Trudno powiedzuec, czy uda sie go uratować. Dzbaneczniki średnio nadają się na parapet, gdyż ze względu na zbyt niską wilgotność powietrza nie rozwijają dzbanków, tylko mają same liście.

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Cephalotus napisał:

Dzbaneczniki średnio nadają się na parapet, gdyż ze względu na zbyt niską wilgotność powietrza nie rozwijają dzbanków, tylko mają same liście.

Zależy jakie :).

N. ramispina x ventricosa, N. khasiana x (ventricosa x maxima), N. spathulata x ampullaria, N. robcantleyi x ventricosa bardzo dobrze sobie radzą na 'parapecie'. Wymienione, bardzo ładnie u mnie dzbankują, wilgotność w przedziale 55 - 65%. Jak spada poniżej 50% uruchamiam nawilżacz ;). No ale generalnie wszystkie dzbanki powinny mieć podwyższoną wilgotność i idealnie nadają się do terrarium itp.

Edytowane przez Szymon_pl
Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Cephalotus napisał:

Dzięki @Szymon_pl i @Radek:)

Mam bardzo nikłe doświadczenie z dzbanecznikami w jakichkolwiek warunkach. Dobrze wiedzieć, że można mieć ładne dzbanki nawet w warunkach parapetu.

Spoko, zobacz mój temat tu na forum

i https://www.facebook.com/groups/3071121042902850)

Edytowane przez Szymon_pl
Odnośnik do odpowiedzi