ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Witam!! Mam pytanie. Więc tak, wczoraj podsadziłem tzn wysiałem nasionka Drosera capensis do doniczki. Nasypałem torfu o odczynie pH 4-4,5 woda destylowana oczywiście i trzy mię ja w akwarium 2cm wody na dnie , przykryte folią w której jest dożo dziurek. Niżej zdjęcia. I moje pytanie czy dobrze wszytko robię?? Zdjęcia:Zdjęcie nr 1 KLIK zdjęcie nr 2 KLIKzdjęcie nr 3 KLIKzdjęcie nr 4 KLIK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 przyczepiłbym sie do 3 rzeczy: -capensis nie potrzebuje bardzo wysokiej wilgotności powietrza. Zdejmij folię z akwarium bo zaraz Ci grzyby wyrosną - ta lampka nie bardzo nadaje się do doświetlania roślin - lepiej by było nasypać torfu, żeby wypełniał cała doniczkę. W tym momencie małe rosiczki będą mogły tylko korzystać ze światła padającego na nie bezpośrednio z góry. światło padające z boku jest zatrzymywane przed doniczkę więc nawet jeżeli wystawisz je na parapet to niewiele swiatła dotrze do roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 A więc zdjąłem folie. Ale jak teraz mam dosypać torfu jak jzu sa wysadzone rosiczki? Przysypać je?? więc nie potrzeba lampki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Podpisuję się od spostrzeżeniami Marcina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 (edytowane) A więc co zrobić w tej sytuacji? Edytowane 1 Marca 2008 przez ziom567 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Dopóki nasiona nie wykiełkują nie masz już za bardzo jak dosypać ziemi, one muszą być na wierzchu. Potrzeba lampki, ale specjalistycznej do roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 Wezmę chyba delikatnie ziemię z góry podniosę i dosypie do pełna i przykryje tym co odkryłem chyba jedyny sposób albo od dołu powili będę dokładał przez dziurki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Lepiej na razie nic nie rób z tą ziemią bo jeszcze ją naruszysz i ci naionka powpadają głęboko. Musisz ją zacząć doświetlać żarówką do roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 (edytowane) Zrobiłem ziemia jest przy czubku doniczki, torf był tak zbity ze nic sie nie stało. Mogę do tego samego akwarium dać jeszcze jedną doniczkę? Edytowane 1 Marca 2008 przez ziom567 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 (edytowane) jeżeli będziesz doświetlał z góry to nie ruszaj ziemi, nie będzie to stanowiło problemu. Jeżeli chcesz żeby rośliny miały dostęp do naturalnego światła to chyba najlepszym rozwiązaniem (choć nie najladniejszym) byłoby obcięcie góry doniczki. edit i spoznilem sie z odpowiedzia, widzę ze problem rozwiazany. możesz wlozyc więcej doniczek Edytowane 1 Marca 2008 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 Właśnie namacza się torf do wysiania Drosera Aliciae. teraz nasypałem prawie czubato torfu i ubiłem w przezroczystej doniczce . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi