Skocz do zawartości

Drosera Capensis. Czy dobrze wysiewam?

ziom567

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam pytanie. Więc tak, wczoraj podsadziłem tzn wysiałem nasionka Drosera capensis do doniczki. Nasypałem torfu o odczynie pH 4-4,5 woda destylowana oczywiście i trzy mię ja w akwarium 2cm wody na dnie , przykryte folią w której jest dożo dziurek. Niżej zdjęcia. I moje pytanie czy dobrze wszytko robię??

Zdjęcia:

Zdjęcie nr 1 KLIK
zdjęcie nr 2 KLIK
zdjęcie nr 3 KLIK
zdjęcie nr 4 KLIK
Odnośnik do odpowiedzi

przyczepiłbym sie do 3 rzeczy:

-capensis nie potrzebuje bardzo wysokiej wilgotności powietrza. Zdejmij folię z akwarium bo zaraz Ci grzyby wyrosną

- ta lampka nie bardzo nadaje się do doświetlania roślin

- lepiej by było nasypać torfu, żeby wypełniał cała doniczkę. W tym momencie małe rosiczki będą mogły tylko korzystać ze światła padającego na nie bezpośrednio z góry. światło padające z boku jest zatrzymywane przed doniczkę więc nawet jeżeli wystawisz je na parapet to niewiele swiatła dotrze do roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki nasiona nie wykiełkują nie masz już za bardzo jak dosypać ziemi, one muszą być na wierzchu.

Potrzeba lampki, ale specjalistycznej do roślin

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zrobiłem ziemia jest przy czubku doniczki, torf był tak zbity ze nic sie nie stało.

Mogę do tego samego akwarium dać jeszcze jedną doniczkę?

Edytowane przez ziom567
Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli będziesz doświetlał z góry to nie ruszaj ziemi, nie będzie to stanowiło problemu. Jeżeli chcesz żeby rośliny miały dostęp do naturalnego światła to chyba najlepszym rozwiązaniem (choć nie najladniejszym) byłoby obcięcie góry doniczki.

edit

i spoznilem sie z odpowiedzia, widzę ze problem rozwiazany.

możesz wlozyc więcej doniczek

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.