Cephalotus Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 W dniu 5/15/2020 o 8:16 PM, MarcinS napisał: Pierwszy pojemnik: Co to jest za klon ten taki z czerwonym środkiem na wewnętrznej połowie, prawie w samym dolnym, lewym roku? Ma też takie króciutkie zęby. Bardzo mnie się spodobał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Pewien nie jestem, ale wydaje mi się że to jest red piranha, tylko tak dziwnie wybarwiona. Niektóre rośliny tego klonu w jaśniejszym świetle robią się całe czerwone. Równie dobrze może to być jednak coś innego. W załączeniu zbliżenie na liść interesującej Cię muchołówki i nieco podrośnięta klęska urodzaju Edytowane 26 Maja 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2020 Nagrałem krótki film ze Stylidium debile w roli głównej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek16 Napisano 16 Czerwca 2020 Share Napisano 16 Czerwca 2020 Ale piękne muchołówki. 👍 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 12 Września 2020 Autor Share Napisano 12 Września 2020 Aktualizacja ze zdjęciami tłustoszy. Przepraszam za małą rozdzielczość zdjęć. Limit załączników to 3 MB więc się nie poszaleje. Próbowałem wgrać zdjęcia na imgura ale nie chcą się dodać do posta, albo nie umiem tego zrobić. Pinguicula potosiensis Pinguicula cyclosecta Pinguicula agnata x jaumavensis Pinguicula colimensis Pinguicula macrophylla Pinguicula ???, może być gigantea x moctezumae ale nie musi Pinguicula ???, rośnie wielka i ma dużo kropelek Pinguicula Tina, niektóre liście wytwarza z białym paskiem Pinguicula gypsicola Pinguicula emarginata x weser - wg mnie najłatwiejszy tłustosz w uprawie, często się dzieli i kwitnie Nieznane mi z nazwy maleństwa Nie wiem co to ale podejrzewam Pinguicula medusina x moctezumae albo coś podobnego Z przodu Pinguicula agnata x jaumavensis, z tyłu Pinguicula agnata Pinguicula gracilis x moctezumae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MissMuffin Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Ale ładne tłustosze 🥰 te maluchy to może P. esseriana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Września 2020 Share Napisano 18 Września 2020 W dniu 9/12/2020 o 4:46 PM, MarcinS napisał: Aktualizacja ze zdjęciami tłustoszy. Przepraszam za małą rozdzielczość zdjęć. Limit załączników to 3 MB więc się nie poszaleje. Tłustoszki przepiękne! Jest galeria forumowa. Można z niej korzystać. Jest on-line zmniejszanie zdjęć, np.: https://picresize.com Warto korzystać i dodawać więcej zdjęć. Szczególnie P. macrophylla przypadł mi do gustu. Jakie podłoże zastosowałeś? Dlaczego są w kubkach? Celem zwiększenia powierzchni czy wysokości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 18 Września 2020 Autor Share Napisano 18 Września 2020 (edytowane) Dzięki za radę! Podłoże jest całkowicie nieorganiczne, a jakie to tajemnica A na serio to jest piasek. Testuję uprawę różnych gatunków w podłożu całkowicie nieorganicznym, (rosiczki, muchołówki, tłustosze, roridulę, heliamforę, cefalotusa). Niektóre rośliny rosną w czystym piasku gdzieś od początku roku. Wyniki są więcej niż obiecujące, ale nie wiem jak się to sprawdzi w dłuższym czasie. Jeśli za rok wyniki będą ciągle dobre to napiszę na forum co zrobiłem, jak się to sprawdza, jakie są wady i zalety. Wszystkie moje rośliny rosną aktualnie w kubeczkach, związane jest to moim pomysłem na ich podlewanie. Jeśli się sprawdzi to za rok będzie opis. Teraz nic nie powiem bo dostanę po głowie że tak się nie robi Edytowane 18 Września 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 18 Września 2020 Autor Share Napisano 18 Września 2020 Jak już się wygadałem że kombinuję z uprawą w czystym piasku to parę zdjęć na dowód że to działa Wszystkie rośliny na zdjęciach rosną w takim podłożu. Czy im to służy to sami oceńcie. Roridula gorgonias. Niemal rok temu kupiłem malutką roridulkę od Zawadiaka a w tym roku zamierza kwitnąć. Jest paskudnie, nieprzyzwoicie i okropnie klejąca. Drosera madagascariensis Drosera spatulata "white flower" Heliamphora "midoxa" Drosera scorpioides Jakaś bliżej nieokreślona pigmejka Drosera aliciae Drosera hamiltonii Drosera coccicaulis i Drosera nidiformis Drosera longiscapa, przynajmniej jako taką ją kupiłem. Aktualnie prawidłowa nazwa do Drosera curvipes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Roridula przekwitła, mam nadzieję że nasiona się zawiązały bo torebki nasienne robią się coraz większe. Pojedynczy stożek wzrostu podzielił się na dwa, z czego z każdego zaczął się wyłaniać mały kwiatostan Moja domowa kolekcja tłustoszy, oprócz P. vulgaris, które poszły już spać. Niektóre tłustosze meksykańskie też już wchodzą w spoczynek. Wszystkie rosną w czystym piasku akwarystycznym, we wszystkich udało mi się pozbyć nicieni w glebie, a przynajmniej tak mi się wydaje. Ma ktoś problemy z nicieniami u siebie? Jeśli tak to dajcie znać, mogę napisać co się sprawdza a co nie w zwalczaniu tych szkodników. Edytowane 1 Listopada 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Piękna kolekcja, mam nadzieję, że nasion tuliłezki będziesz miał bez liku ;). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Dzięki Myślę że jakieś nasiona będą, druga roridula też poczuła przypływ instynktu macierzyńskiego Edytowane 1 Listopada 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 26 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2020 Takie małe świąteczne ozdoby znalazły się u mnie na świątecznym na stole 🤪 Niestety nie przemówiły ludzkim głosem w wigilię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Zarąbisty pomysł i piękne rośliny! Wiesz, to zwierzęta mają mówić, nie rośliny. Najwyraźniej nie były dobrze nakarmione, więc nic nie usłyszałeś... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Fajnie się zapowiada A jeśli mogę wiedzieć co to za piasek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi