Arturr0 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Udane makro fotki :-). Roślinki w topiku też widać, że bardzo zadbane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Po prostu piękności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Dzięki Ostatnio zacząłem bawić się zdjęciami makro i daje to całkiem przyjemne dla oka efekty. \ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 A aparat+obiektyw to jakiś kosmos cenowy, czy coś powiedzmy, że w zasięgu przeciętnego zjadacza chleba? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Wystarczy aparat z dużym zoomem, im większy tym większe będzie powiększenie + soczewka raynox 250 + statyw. Nie potrzeba kosmicznego sprzętu, tylko trochę cierpliwości i kombinowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Świetne zdjęcia. Rośliny również. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Sądzę, że mocni kandydaci do ujęcia roku ;). Genialne foty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Marcin cud fotki! Musisz częściej je cykać! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Kilka kolejnych zdjęć, tym razem mniej makro. Drosera aliciae Drosera scorpioides Drosera andromeda Drosera andromeda raz jeszcze I jeszcze raz Drosera intermedia Brasil. Ten egzemplarz nie przeszedł zimą w stan spoczynku i przez zimowe miesiące ciągle rósł. Inne rosiczki, identyczne genetycznie, wytworzyły turiony i zdecydowały, że wolą zimować. Trzymałem je w tych samych warunkach, nie za bardzo wiem czemu większość poszła spać a ta jedna została aktywna. Jedna z rosiczek, które poszły spać zaczęła się budzić. Zimowana w lodówce. Drosera madagascariensis Drosera cuneifolia, ma ciekawą właściwość - na każdym liściu na środku znajduje się "łysinka" - miejsce bez włosków. Nie wiem czy tylko moja tak ma, czy to cecha gatunku, ale nie spotkałem się z tym wcześniej. Drosera prolifera Roridula gorgonias Pinguicula macrophylla Bliżej nieokreślony tłustosz o ładnych kropelkach Pinguicula cyclosecta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Wow! Nie wiem co lepsze - foty czy rośliny Super! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Potwierdzam. Świetne rośliny i zdjęcia! Zwłaszcza andromeda i intermedia Brazil! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Dopadła mnie klęska urodzaju. Mam 2 pojemniki z muchołówkami i takie coś się porobiło. Kiedyś się mieściły... Pierwszy pojemnik: Drugi pojemnik: Edytowane 15 Maja 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Piękny las ;),lepsza klęska urodzaju niż brak urodzaju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 Ty masz to ponazywane w ogóle? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 Oczywiście że nie, ale też nie przykładam do tego specjalnej uwagi. Wiem co jest czym w rosiczkach, jako tako w tłustoszach i niemal wcale w muchołówkach. Wszystko jest jednym gatunkiem , ma takie same wymagania co do uprawy. Nie czuję potrzeby wiedzieć co jest czym, o ile nie ma jakichś cech charakterystycznych typu Louchapates albo cup trap. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi