MarcinS Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Używam piasku akwarystycznego, konkretnie takiego: https://allegro.pl/oferta/30-kg-bialy-piasek-kwarcowy-do-akwarium-0-5-1-2-7608569742 Piasek ma dobrą wielkość ziaren, dzięki której ma dużą zdolność do podsiąku wody. Jest to dla mnie ważne bo większość roślin trzymam w osobnych kubeczkach, w czymś co można by nazwać prostą pasywną hydroponiką, z podsiąkiem wody od dołu. Zaletą piasku jest to, że przynajmniej w moich warunkach, nie robi się zielony, nie rosną w nim mchy, nie gnije, można go używać wielokrotnie. Wadą jest to, że słabo magazynuje wodę. W przypadku tłustoszy jest to jednak zaleta, bo uważam że okresowe całkowite przesuszenie im podłoża jest kluczem do pozbycia się szkodliwych nicieni. Dodatkową wadą jest jego jałowość, przez co rośliny trzeba dokarmiać. Tak się żyje w samym piasku: Przepraszam za kolory, tak niestety wychodzą zdjęcia kiedy źródłem światła są diody. Podłożem tłustoszy jest czysty piasek, pozwalam mu wyschnąć całkowicie raz, dwa razy na miesiąc. A tu zdjęcie niezwykle groźnej bestii, którą chyba najlepiej określa angielskie słowo "cute" Edytowane 15 Stycznia 2021 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Dzięki wielkie Prze kosmicznie wyglądają i rosną w samym żwirku 😛 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Jakie oświetlenie dajesz D. schizandra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 Roślina na zdjęciu to Drosera x andromeda, schizandry niestety nie mam i nie mam pomysłu gdzie bym mógł ją kupić. Rosiczki oświetlam diodami, chyba 33 diody 1W na akwarium o powierzchni 90 x 45 cm. Długość dnia jest taka jaka panuje na zewnątrz. Rośliny się zimą nie wybarwiają i wolniej rosną bo mają niecałe 8 godzin światła, ale uważam że dobrze im robi jak czują że następują po sobie pory roku. @kulek3 Czysty piasek sprawdza się całkiem dobrze. Pierwsze rośliny posadziłem w piasku wiosną 2020 roku i nie miałem z nimi problemu. Kiedy sadziłem pierwsze rośliny to zrobiłem kilka zdjęć żeby ewentualnie wrzucić je na forum, jeśli okaże się że ten sposób sadzenia działa. To chyba dobry moment żeby jakieś zdjęcie wrzucić. Prawdopodobnie pierwsza muchołówka posadzona w piasku - 22.04.2020 Ta sama muchołówka 16.01.2021 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Spróbuje użyć do pigmejskich i jakiejś bulwiastej samego piasku , właśnie zamówiłem 30kg zobaczymy co się będzie dziać 😛 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Powodzenia! Daj znać jakie masz efekty takiej uprawy. Pamiętaj, że piasek jest jałowy, więc rośliny trzeba dobrze karmić i w żadnym wypadku nie można dawać nawozu do piasku. Rosiczki pigmejskie są szczęśliwe w piasku, bulwiaste nie wiem bo mam tylko młode Drosery gracilis, wysiane pod koniec października: Edytowane 16 Stycznia 2021 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Okej postaram się dać znać 😛 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 Przyszło 30kg zobaczymy , on jest bardzo drobny z tego co widzę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 I dodam ze bardzo magazynuje wodę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2021 I dlatego ten piasek tak bardzo się nadaje do uprawy roślin Z jednej strony trochę magazynuje wodę i woda podsiąka na przynajmniej około 10 cm do góry, z drugiej ziarenka piasku są na tyle duże że nie zbijają się za mocno. Przy większych ziarnach piasek nie trzymałby wody, przy mniejszych byłoby mało wolnych przestrzeni między ziarnami i powietrze by się nie dostawało do korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 No rozumiem 😛 Kwestia jeszcze dziurek w doniczce , będę chyba musiał je zamykać mchem sphagnum 😛 Do mieszania z torfem chyba tez się nada 🤔 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 W dniu 1/16/2021 o 12:21 PM, MarcinS napisał: Roślina na zdjęciu to Drosera x andromeda, schizandry niestety nie mam i nie mam pomysłu gdzie bym mógł ją kupić. Bo ja wiem... u mnie? Zrobiłem już dwa pudełka, czekam, aż się zaaklimatyzują po przesadzeniu. Jest też jedna ofiara. W dniu 1/21/2021 o 12:15 PM, kulek3 napisał: Przyszło 30kg zobaczymy , on jest bardzo drobny z tego co widzę 🤣 https://images.app.goo.gl/zuJ8aLT9V1aTbaNQ7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek3 Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Haha 😂😂😂 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Aktualizacja zimowa Pinguicula cyclosecta: Roridula gorgonias Drosera prolifera: Drosera longiscapa Drosera tomentosa Drosera x andromeda Drosera gracilis Drosera madagascariensis i pod nią Drosera burmanii Heliamphora midoxa Cephalotus follicularis Edytowane 27 Lutego 2021 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 Wyglądają jakby był w pełni sezon, wszystkie pięknie wybarwione. Piękne okazy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi