Skocz do zawartości

Usychają kaptury

popo33

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem jakiś czas temu kopiłem kapurnice, ładny okaz. Po jakiś dwóch tygodniach po zakupie zaczęły osychać jej kapturki do tego stopnia że aż całkiem "oschła". Poobcinałem ją aż do bulwy, teraz wypuszcza nowe listki. Ostatnio kopiłem kolejna i też zauważyłem że po pewnym czasie zaczęły osychać jej kapturki. Obie stoją na słonecznym parapecie i mają wodę w podstawce. Co możne być przyczyną usychania ----aklimatyzacja? Nadmienię, że dwie inne kapturnice, które mam, rosną okimi nie ma z nimi problemu, więc gdzie tkwi mój błąd????

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

warunki to zwykly parapet w mieszkaniu przez wiekszosc dnia pada na nie slonce,zdjecia probowalem zrobic ale nie moge uchwycic tych usychajacych kapturow tj,zdjecia nie oddaja tego wygladu wyraznie

to wyglada tak ,ze usychaja obrzeza kaptorow a roslina wyglada tak jakby stawala sie "sflaczala"i nie ma w wygladzie takiej jedrnosci.zastanawiam sie czasami czy kapturnice mozna przelac ,bo one tak wygladaja jakby mialy za duzo wody ,zy to mozliwe............

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

mi kaptury "faczeją" jak zapomnę podlać przez tydzień...

nie wiem jak by się zachowała po przelaniu (ja bardzo rzadko podlewam roślinki - jak mi się przypomni a rosiczki i muchołówki rozmnażają się w cholerę i nie mogę tego już opanować... :D żadnej nie trzymam cały czas w wodzie) ale to usychanie obrzeż na to mi wygląda

Edytowane przez dariadesou
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 1 year later...

nie chcę robić nowego tematu, a ten wydaje mi się najbardziej adekwatny do mojego pytania. otóż miałem podobny problem co kolga wyżej tzn kapturki zaczęły usychać przy brzegach (jednak nie do tego stopnia jak u kolegi, może do kilku milimetrów od brzegu) stwierdziłem że może powinny być w bardziej wilgotnym miejscu o wysokiej wilgotności powietrza jednak nie mam warunków do tego aby wilgotność sięgała powiedzmy 90%. wpadłem na ,,genialny pomysł'' aby nalać do kapturów wody, nalałem i jest tak już od jakiegoś miesiąca, czy tak można robić? po drugie czytałem że kapturnice należy podlewać do podstawki, czy to znaczy że do doniczki nie powinniśmy w ogóle wlewać wody tylko do podstawki (czy w takiej sytuacji zeschnięta wierzchnia warstwa ziemi nie będzie miała negatywnego wpływu na kapturnicę?)

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie takie jaką to masz tę kapturnicę. Jeśli to purpurea to mogłeś wlać wodę do kielichów jeśli inna to :( nie bardzo.

Kapturnice nie potrzebują wyższej wilgotności. Powinno się wodę wlewać do podstawki. Ja swoje podlewam tak: jak "wypiją" całą wodę z podstawki i wtedy dolewam.

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika, że kaptury usychają z dwóch powodów:

1) zbyt sucho - kapturnice rosnące w pełnym słońcu powinny cały czas stać w wodzie do około połowy doniczki; jak korzeniom zabraknie wody, nadziemna część rośliny zaczyna usychać,

2) konkretny kielich/kaptur nie jest w stanie strawić większych ilości owadów od tych, które już sam nałapał, w związku z czym usycha. Podobnie jest u dzbaneczników, gdy dzbanki trawią zdobycz.

Odnośnik do odpowiedzi

kapturnica wymaga aklimatyzacji a z reguły sprzedawane na necie pochodzą z terra i trudni im przyzwyczaić się do warunków parapetowych.

Przy obecnych temperaturach codziennie podlewaj i wlej po troszku wody w kielichy

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam !

Nie chcę zakładać nowego tematu.. gdyż mam taki sam problem, lecz uschła tylko górna część dwóch kapturów. Nie wiem czy powinienem odciąć je.. czy pozostawić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

post-6019-1343124636_thumb.jpg

post-6019-1343124741_thumb.jpg

Edytowane przez sewcio802
Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Nie chcę zakładać nowego tematu.. gdyż mam taki sam problem, lecz uschła tylko górna część dwóch kapturów. Nie wiem czy powinienem odciąć je.. czy pozostawić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Mi to wygląda na stare kielichy kapturnicy. Jak całość uschnie myślę że można uciąć. Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników.

Odnośnik do odpowiedzi